Produse de post, pericol pentru sănătate. Două studii au arătat că multe pateuri vegetale conţin peste 3 tipuri de aditivi

Data publicării:
produse de post1

Mircea este pensionar și de aproape 20 de ani urmează un regim lactovegetarian. Zilnic, la micul dejun mănâncă pateu vegetal.

"Acum pateul vegetal este la modă pentru sezonul acesta, pentru post, dar noi și în timpul anului îl folosim cu precădere", spune bărbatul.

Specialiştii atrag atenţia că, în ciuda gustului bun şi a vânzărilor mari, pateurile vegetale sunt o ameninţare pentru sănătate.

Conține nitriți și nitrați, dovedit foarte clar că sunt substanțe cancerigene. De ce trebuie să mâncăm carmin dintr-o crustă de insectă din Mexic? Este extrem de toxic", consideră dr. Luiza Demian, medic diabetolog.

Un studiu al unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor a demonstrat că aditivii, cunoscuţi popular ca "E-uri", se găsesc în 90% din cele 20 de pateuri vegetale analizate. Unele produse conţin chiar şi 12 aditivi.

Pateuri vegetale cu E-uri
3 E-uri: 9,52% dintre produse
4 E-uri: 9,52% dintre produse
5 E-uri: 4,76% dintre produse
7 E-uri: 28,57% dintre produse
8 E-uri: 14,29% dintre produse
9 E-uri: 4,76% dintre produse
10 E-uri: 4,76% dintre produse
11 E-uri: 4,76% dintre produse
12 E-uri: 9,52% dintre produse
Sursa: Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Strategiilor din România

"Am în faţă un pateu vegetal. Am numărat în jur de 12 E-uri în lista de ingrediente. Din punct de vedere nutriţional, este total dezechilibrat", a remarcat Simona Bişboacă, inginer tehnolog în industria alimentară.

Un alt studiu independent care a analizat 70 de pateuri vegetale a indicat că majoritatea conţin aditivi ce pot fi nocivi în cazul consumului frecvent:

E1520 (Propilen glicol)- neurotoxic şi cardiotoxic
E635 (Ribonucleotid disodic) - cancerigen
E621 (Monoglutamat de sodiu) - dureri de cap, slăbiciune, astm, Alzheimer, Parkinson
E412 (Guma guar) - astm, alergii, crampe, eczeme
Sursa: APC România

"Pot cauza anumite boli: fie reacții alergice, fie reacții inflamatorii. Unele sunt atât de dăunătoare încât sunt interzise în anumite țări", atrage atenţia dr. Ciprian Brisc, şeful secţiei de gastroenterologie a Spitalului Judeţean din Oradea.

Specialiștii recomandă citirea cu atenţie a etichetelor.

"Mulți producători aleg să menționeze mixt denumirea acestor E-uri tocmai pentru a induce în eroare consumatorul. La o citire rapidă sunt 6 E-uri dar în realitate sunt 12 E-uri pe acest produs."

Pe lângă aditivi ce îi conţin, medicii spun că pateurile vegetale din comerţ sunt bogate în grăsimi saturate şi au puţine proteine si fibre. De aceea recomadă consumul produselor preparate în casă.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri