România, la judecată pentru haldele neecologizate

Data actualizării: Data publicării:
N16_DESEURI-BETA_160217-001_000000

Depozitele industriale care nu au fost închise și nici ecologizate obligă România să dea explicații în fața judecătorilor Curții Europene de Justiție. Țara noastră a fost dată în judecată pentru că nu a respectat directiva europeană în ceea ce priveşte gropile neconforme. Numai în Oradea, milioane de tone de deşeuri cu risc pentru sănătate provenite de la fostul combinat Alumina zac aruncate pe zeci de hectare lângă oraș.

N16_DESEURI-BETA_160217-001_000000
N16_DESEURI-BETA_160217-001_000000

Din cele şase depozite industriale câte există în Bihor, niciunul nu a fost închis şi ecologizat, aşa cum prevăd normele europene. Unul dintre ele, întins pe 80 de hectare, se află lângă Oradea, pe drumul spre vama Borş.

"În cei 40 de ani cât a funcţionat combinatul, pe acest teren au fost aruncate milioane de tone de deşeuri industriale. Acestea conţin sodă caustică folosită la spălarea bauxitei din care se obţinea alumina", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Substanţele toxice din zonă se infiltrează în pânza freatică, pentru că depozitele nu au fost ecologizate.

"Sursele de apă potabilă publice sunt monitorizate în mod constant de către Direcţia de Sănătate Publică. Noi recomandăm cetăţenilor care folosesc apă din sursă proprie să nu o utilizeze decât după ce verifică potabilitatea acesteia prin analize efectuate complet", a explicat dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Cele patru halde de şlam au fost preluate de două firme care au depus documente pentru obţinerea acordului de mediu.

"Sunt în cadrul procedurii, aşteptăm completări. Acordul de mediu prevede foarte clar toate etapele necesare pentru închiderea şi ecologizarea acestor depozite, (...) ce este nevoie de făcut ca să se poată închide în siguranţă acel depozit", a precizat Dorina Radoveţ, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

România avea obligaţia să închidă şi să reabiliteze depozitele industriale, care nu corespund standardelor, până la 16 iulie 2009. Însă, din cele 109 de astfel de zone, doar 41 au fost închise. În cazul celorlalte procesul nu a fost finalizat. Din acest motiv, Comisia Europeană trimite autorităţile române în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii.

"Au fost câteva progrese bune, (România -n.n.) a făcut câţiva paşi, dar nu suficienţi încă. România poate fi doar condamnată şi să i se ceară să se conformeze şi să le închidă. Dacă asta nu se întâmplă, în cele din urmă va fi amendată", a anunţat Enrico Brivio, ofiţer de presă în cadrul Comisiei Europene.

Potrivit directivei europene, statele membre au obligaţia de a recupera şi elimina deşeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană şi mediul. Sunt interzise abandonarea, descarcerarea sau evacuarea necontrolată.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri