Pești morți, pe malul Dunării. Nivelul fluviului a scăzut în ultima perioadă cu 1,5 metri

Data publicării:
dunare

Dunărea s-a retras aproximativ 20 de metri de la mal, lăsând în urmă o plajă de nămol, presărată cu gunoaie și scoici, care au început să se descompună, emanând un miros urât.

”În mod normal, toată acestă plajă este inundată de Dunăre. Acum, însă, nivelul fluviului a scăzut cu un metru și jumătate. Anormal de mult. Cel mai grav este pentru pescari, pentru că bărcile lor au rămas prinse în nămol”, spune Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Într-o săptămână începe sezonul de pescuit, iar locuitorii din zonă se tem că le va fi extrem de dificil să ajungă cu bărcile în larg. Dar nu au încotro pentru că traiul lor depinde de pescuit:

”La pește? O luăm pe sus și o băgăm în apă, cinci-șase persoane și mergem la pește”, - Dacă nu mergeți la pescuit nu aveți venituri? ”Dacă nu mergem la pescuit stăm lângă muiere acasă și ne sfădim cu ea că nu e bani”,
”Toți or rămas suspendați la mal și numai dacă crește apa. Așa se năcăjesc. Pun scânduri sub ele, le împing până ajung la apă, altă soluție nu au”.

În prezent pe Dunăre, în aria protejată Ostrov, e liniște. Nicio barcă nu are voie să brăzdeze valurile fluviului. Autoritățile au impus restricții pentru ca populația să nu aibă acces pe insula unde zac peste 100 de kilograme de pește în descompunere: ”Noi nu i-am văzut, dar oricum or murit mulți în baltă. De care știm noi. Mult, da. Acolo s-a distrus tot”.

Poziția DSV Caraș-Severin

”Autoritățile din Moldova Nouă, împreună cu Poliția de Frontieră, au restricționat accesul în acea zonă. Noi am luat toate măsurile pentru a preveni ca peștele mort să nu ajungă la populație. Atât timp cât această cantitate de pește nu ajunge în comerț, din punctul nostrum de vedere nu este nicio problemă”.

Scăderea nivelului Dunării nu afectează, pentru moment, ecosistemul din aria protejată. Dar apele trebuie să crească în curând pentru ca fauna și flora de pe insulă să nu aibă de suferit.

Informare privind situația de pe insula Ostrov

"În urma discuțiilor și a verificării în teren, s-a constat că, deși nivelul apelor a scăzut în bălțile aflate în interiorul insulei Ostrov există o cantitate suficientă de apă încât să nu afecteze fondul piscicol din aceste bălți. Într-un singur ochi de apă care comunică cu fluvial Dunărea există o cantitate mai mare de pește mort, aspect ce nu este în măsură să creeze un pericol pentru populație sau fondul piscicol", transmite Garda de Mediu Caraș-Severin.

Secarea Dunării nu este un fenomen natural. La Porțile de Fier se fac lucrări de reparații și a fost nevoie de un nivel mai scăzut al apei. Reprezentanții Hidroelectrica nu doresc însă să dea detalii despre defecțiunile de la Porțile de Fier.

”Am sunat la Hidroelectrica să ne comunice măcar perioada cât o să stea în scădere Dunărea. Nici ei nu știau. O comunicare destul de grea am avut-o cu dânșii. Au spus că e o problemă a lor pe care o s-o rezolve cu Serbia. Baraj transfrontalier, ne depășește pe noi. Mai ales că nu avem nicio relație decât de comunicare normală între instituții”, ne-a declarat Marcel Lupu, primarul orașului Moldova Nouă.

Potrivit localnicilor, din anii '70 nivelul Dunării nu a fost atât de scăzut.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri