Parlamentarii care au devenit din demnitari simpli puşcăriaşi

Data publicării:
Adrian Nastase eliberat a doua oara din inchisoare - Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu

Gabriel Bivolaru - fost deputat PSD: Nu este adevărat nimic!

Deputatul Gabriel Bivolaru a ajuns în vizorul justiţiei din 1996. De atunci şi până în prezent a fost închis de două ori, dar a fost cercetat în mai multe dosare. Au rămas pagină de istorie imaginile cu liderii PDSR, Partidul Social Democrat de azi, care au făcut scut în jurul său, susţinându-i nevinovăţia. Printre ei, Adrian Năstase şi Miron Mitrea. 7 ani mai târziu, în 2004, parlamentarul e închis pentru delapidarea BRD cu 2.200 de miliarde de lei vechi. În 2007 a fost eliberat, dar a recidivat şi în august 2013 a fost arestat din nou, de această dată pentru furt de produse petroliere.

Între 2010 şi 2011, parlamentarul social-democrat Cătălin Voicu a stat în arest preventiv 480 de zile, fiind cercetat pentru trafic de influenţă. În 2014, Voicu a primit o condamnare definitivă de 7 ani cu executare, pentru aceeaşi acuzaţie.

Clujeanul Virgil Pop a intrat în istorie ca fiind primul parlamentar român ales în arest şi condamnat în timpul mandatului. A fost dus cu duba poliţiei pentru a-şi prelua mandatul în 2008, iar la finalul celor 4 ani de parlamentar al PNL a fost ridicat tot de poliţişti. Aveau un mandat de executare a unei pedepse de 5 ani, pe numele său, pentru fapte de corupţie.

Liberalul Horea Uioreanu, n-a mai avut parte de atâţia susţinători în noiembrie 2014, când a ieşit pe poarta Penitenciarului Gherla. A fost deputat între 2008 si 2012, lider al PNL Cluj dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Uioreanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru 5 infracţiuni de luare de mită, iar după 6 luni de detenţie a ajuns în arest la domiciliu.

În iunie 2012 a avut loc, fără îndoială, cea mai spectaculoasă trimitere în închisoare a unui parlamentar. Fostul premier şi lider al PSD Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, cu propriul pistol, în momentul în care poliţiştii au venit să-l ridice de acasă, după condamnarea definitivă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calității”. În 2014 Adrian Năstase a ajuns pentru a doua oară în spatele gratiilor, condamnat în dosarul „Zambaccian”.

Adrian Năstase: Eraţi pregătit pentru o asemenea decizie? - Nu, nu eram!

2013 este anul în care George Becali a părăsit Parlamentul, silit de justiţie. În dosarul schimburilor ilegale de terenuri cu MApN, el a fost condamnat pentru dare de mită şi fals în înscrisuri.

Gigi Becali, fost deputat: Mă închin împăratului Hristos! Și la revedere!

După mai bine de 40 de termene de judecată în dosarul ICA şi 3 mandate de senator, Dan Voiculescu a ajuns în închisoare în august anul trecut, cu o pedeapsă de 10 ani pentru spălare de bani.

Tot anul trecut, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi patru luni închisoare în dosarul Rompetrol.

2014 a fost şi anul răsunătorului dosar al retrocedărilor ilegale de păduri. Printre vinovaţi: deputaţii PSD, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam. Cunoscut ca eminenţa cenuşie în PSD, Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Legislativ, iar de 4 luni se află în arest preventiv. Ioan Adam şi-a înaintat demisia abia în 23 ianuarie. A fost între timp eliberat din arestul poliţiei Braşov şi este cercetat acum în arest la domiciliu.

Lista neagră a parlamentarilor penali nu e nici pe departe încheiată. Zilele trecute, fostul ministru Codruţ Şereş a ajuns în spatele gratiilor, cu o pedeapsă de 4 ani şi 8 luni, în dosarul privatizărilor strategice. El a fost senator în legislatura 2004 - 2008.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri