Șeful SRI anunță reformarea din temelii a Academiei Naționale de Informații

Data actualizării: Data publicării:
hellvig sri discurs academie

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a anunțat, luni, că Academia Națională de Informații, a cărei reputație a avut de suferit în ultimul timp - din cauza scandalurilor de plagiat - va trece printr-o reformă profundă, echivalentă cu „un nou început”.

hellvig sri discurs academie

În discursul rostit cu ocazia deschiderii anului universitar, directorul SRI le-a spus studenților că profesia pentru care se pregătesc este una în care comportamentul etic este o componentă esențială.

Potrivit unui comunicat SRI, Hellvig a anunțat că „Academia Națională de Informații se află în fața unui moment care este tratat ca un nou început”.

Eduard Hellvig a spus că sunt aduse modificări de substanță la nivel de selecție, personal, proceduri, control și îndrumare academică, „în vederea recâștigării unei reputații care în ultima perioadă a avut de suferit”.

Procesul va fi unul care va cere timp și energie, însă era absolut necesar să fie demarat neîntârziat, a adăugat șeful SRI.

La ceremonia desfășurată luni la sediul Academiei Naționale de Informații alături de Eduard Hellvig s-a aflat și primul său adjunct, general-locotenentul Florian Coldea.

 

În cuvântul adresat, directorul SRI a ținut să le transmită studenților faptul că profesia pentru care se pregătesc este una în care comportamentul etic este o componentă esențială, care trebuie să le guverneze anii de studii și cariera de ofițeri de informații. Responsabilitățile apasă atât pe umerii tinerilor din Academie, cât și pe cei ai conducerii SRI, instituție care mai târziu îi va integra în operațiuni și parteneriate în care corectitudinea este un element cheie.

 

În egală măsură, directorul SRI a anunțat și faptul că Academia Națională de Informații se află în fața unui moment care este tratat ca un nou început. Un moment pentru care conducerea Serviciului a implementat un set de modificări de substanță la nivel de selecție, personal, proceduri, control și îndrumare academică, în vederea recâștigării unei reputații care în ultima perioadă a avut de suferit. Procesul va fi unul care va cere timp și energie, însă era absolut necesar să fie demarat neîntârziat.

Instituţie militară de învățământ universitar unică la nivel naţional, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” a format, în decursul timpului, peste 20 de generații de ofițeri pentru întreaga comunitate națională de informații.

În decursul ultimului an, însă, de numele instituției se leagă mai multe scandaluri de plagiat. Mai mulți dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrări pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzați de plagiat, în condițiile în care însuși fostului ministru de interne i s-a retras titlul de doctor pentru că a plagiat.

Opt dintre doctoranzii lui Oprea au cerut recent să li se retragă titlul de doctor, obținut sub coordonarea lui Gabriel Oprea și la Școala doctorală a Academiei SRI. Între aceștia, se află oameni politici, precum Radu Stroe (și el fost ministru de interne), Mihai Stănișoară (consilier prezidențial, cu rang de ministru, pe probleme de apărare), Romeo Raicu, parlamentar PNL (fost PDL), aflat în conducerea Comisiei parlamentare SIE, dar și nepoata lui Gabriel Oprea, Loredana Radu (avocată a lui Victor Ponta) sau secretara acestuia, Adela Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri