Noi mărturii privind votul din diaspora. Cum spun ambasadorii români că au fost sabotați

Data publicării:
COADA VOT DIASPORA-2

În faţa ambasadei din Roma, situaţia a degenerat după ce, timp de o oră şi jumătate, porţile au fost închise. Explicaţia primită de oameni a fost halucinantă. „Ce au zis?”, au fost întrebați oamenii care așteptau la coadă. „Că s-a rupt cheia în uşă. Şi din cauza asta”, au răspuns ei. „Câţi erau aici, câţi nu scoteau cheia aia de acolo? Cu dinţii o scoteau”, au adăugat aceștia.

Sute de români au stat la coadă ore întregi, în ploaie, în speranţa că vor reuşi să îşi voteze preşedintele. Mulţi dintre ei au renunţat. Ei au spus că ar fi fost agresaţi de forţele de ordine italiene.

Oamenii i-au acuzat pe membrii secţiei şi de întârzierea intenţionată a procesul de votare.

„Intră patru persoane şi sunt şapte ştampile. Şi ţine 20 de minute o persoană. Trei ştampile stau şi aşteaptă”, a explicat un român care dorea să voteze.

Pentru întreaga situaţie creată, oamenii au dat vina pe proasta organizare a procesului electoral. Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, spune că a propus organizarea a 66 de secţii de votare, însă a primit aprobare pentru doar 51. Printre oraşele pentru care cerut suplimentarea secţiilor se numără şi Torino, unde au fost probleme mari la scrutinul de duminică, dar a fost refuzată.

„Dacă numărul secţiilor de votare ar fi fost mai mare, ar fi votat mai mulţi români. Mă tem că o situaţie ca cea creată cu ocazia alegerilor o să altereze relaţia ambasadei cu comunitatea, ceea ce nu e în regulă”, a precizat Dana Constantinescu, ambasador al României în Italia.

Şi şefii misiunilor diplomatice din Marea Britanie şi Germania au cerut deschiderea mai multor secţii de vot.

„Ambasada a solicitat între cele două tururi, a propus deschiderea a trei secţii noi în Londra. Una singură în plus dacă ar fi fost, toţi cei care în turul doi nu au reuşit să voteze ar fi putut vota”, a spus Ion Jinga, ambasadorul României la Londra.

„Cred că şi colegii mei, consulii generali de la Bonn şi, respectiv, de la Munchen, au făcut tot ce puteau să facă. Noi, între turul întâi şi doi am solicitat chiar cu insistenţă să se deschidă noi secţii de votare. Acest lucru nu s-a putut”, a spus Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Berlin.

Şi ambasadorul României la Paris Bogdan Mazuru a cerut suplimentarea secţiilor din capitala Franţei, acolo unde mii de oameni nu au reuşit să voteze în primul tur.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri