Păduri private păzite cu bani de la Guvern

Data publicării:
padure

Un proprietar a avut ghinion să dea peste hoţi în pădurea lui care nu avea paznic. Nu doar că nu a reuşit să îi pună pe fugă, dar tot el a fost cel agresat. Acum se bucură că statul va plăti paznici şi pentru particulari, dar mai are o grijă.

Ar fi un lucru bun, dar depinde ce sumă se dă și opriți pădurarii. Degeaba dai bani la pază, plătești, și pădurarul te fură de trei ori mai mult”, spune Marius Fulgeanu, proprietar de pădure.

Guvernul are de dat 14 milioane şi jumătate de lei pentru paza pădurilor proprietate privată.

Problema cu aceste păduri este că nefiind păzite ele au fost de-a lungul timpului o țintă foarte clară pentru tăieri ilegale. Este vorba în total de aproape 580.000 de hectare de păduri”, spune Cristiana Paşca-Palmer, Ministrul Mediului.

Banii vor ajunge la Ocoalele Silvice. Acolo trebuie să se intereseze proprietarii cum pot obţine fonduri ca să angajeze pădurar.

Directia silvică va demara o campanie de informare a proprietarilor de pădure în vederea încheierii de contracte de pază și servicii până la 1 octombrie”, a precizat Cătălin Podea, directorul Direcţiei Silvice Argeş.

În România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn între 1990 şi 2011, potrivit estimărilor Curţii de Conturi, iar paguba este evaluată la cinci miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri