România, pe ultimul loc la informatizarea economiei în UE

Data publicării:
coada ghiseu taxe-1

„Avem internet, dar nu ştim ce să facem cu el, stăm bine la utilizarea reţelelor sociale. Anumite ministere sunt informatizate foarte corect, numai că nu s-au facut cu gândul la cetăţean”, a explicat directorul Asociației Directorilor de IT, Călin Rangu.

Aceste neajunsuri plasează România pe penultima poziţie în ce priveşte uşurinţa serviciilor publice digitale, adică modul în care cetăţenii reuşesc să obţină documente de la stat şi să îşi achite taxele. Sunt probleme pe care chiar oficialii le recunosc şi vor să le remedieze, însă pentru acest lucru este nevoie de acte normative noi.

Mamele care tocmai au născut trebuie să depună trei dosare cu de multe ori cam aceleaşi tipuri de documente. Un şomer trebuie să plătească cam 30 de lei ca să obţină anumite documente necesare pentru indemnizaţie, atâta timp cât aceleaşi informaţii pot fi obţinute de către administraţia care are nevoie să prelucreze dosarul respectiv”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

Dorim să conectăm toate bazele de date din interiorul ANAF. Plata unei simple amenzi de circulaţie e o bătaie de cap”, a adăugat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Cozile din sediile Administraţiilor Locale şi a celor Fiscale sunt o realitate în 2016. Acolo unde există, bazele de date au deseori informaţii care se bat cap în cap, spun specialiştii.

Mai bine stau o oră la coadă ca să fiu sigur că lucrurile sunt făcute bine decât să mă bazez pe un sistem informatic care ridică anumite semne de întrebare”, a subliniat Călin Rangu.

Nu au viaţă mai uşoară nici firmele care vor să obţină bani europeni şi care trebuie să depună dosare pline de documente.

Doamna ministru Răducu o să vă rog cât de repede să dăm drumul la sistemul informatic pentru depunerea proiectelor europene, s-a înregistrat deja o întârziere pentru că am vrut să avem finalizată această platformă online, pentru ca oamenii să poată să-și depună aplicațiile pentru proiecte europene direct pe internet şi să evităm această birocraţie şi plimbare pe la sediul diferitelor agenţii, dar trebuie dat drumul acum”, a precizat Dacian Cioloș.

Lansarea acestui portal a fost amânată deja de două ori. Autorităţile au lansat un site numit maisimplu.gov.ro, unde cetăţenii pot scrie care sunt propunerile lor pentru reducerea birocraţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri