Foto | „Condiţii ca la Auschwitz” la o secție a Spitalului judeţean din Arad

Data publicării:
spital icon

Mai mulţi pacienţi care au fost trataţi, în ultima perioadă, la Secţia Boli Infecţioase Adulţi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad reclamă „condiţii ca la Auschwitz”, ei postând pe internet fotografii în care se observă pereţi murdari, calorifere şi instalaţii sanitare ruginite, mobilier distrus şi toalete mizerabile. Directoarea unităţii medicale susţine că „investiţiile nu erau permise de lege în condiţiile în care imobilele erau revendicate”, însă şeful Consiliului Judeţean spune că situaţie juridică s-a rezolvat şi deja au început să fie alocaţi bani pentru reparaţii.

spital arad (1)
spital arad (1)

Starea de degradare în care se află cele două imobile în care funcţionează Secţia Boli Infecţioase Adulţi a SCJU Arad a fost surprinsă în mai multe imagini publicate pe reţelele de socializare de pacienţi nemuţumiţi, care cer autorităţilor să ia măsuri urgente.

În fotografii se observă pereţi murdari şi scorojiţi, acoperiţi cu igrasie, calorifere şi instalaţii sanitare ruginite, ferestre prăfuite, mobilier distrus şi toalete mizerabile. În plus, pacienţii atrag atenţia că stau în frig şi nu au apă caldă la baie.

„Am întrebat dacă pot sa fac un duş undeva, că e normal să te speli. Mi-au spus că trebuie să aştept două-trei ore să vină apa caldă, după care am cerut permisiunea de a pleca acasă, iar asistenta s-a simţit de-a dreptul jignită de cererea mea”, a spus o pacientă, Larisa Hartmann.

„Am fost cu fetiţa. Dacă nu-ţi aduci de acasă ceva de încălzire, acolo te congelezi”, a acuzat o femeie.

„Sunt condiţii ca la Auschwitz, ar trebui să stea internaţi acolo toţi politicienii corupţi”, a declarat un bărbat care spune că a fost internat recent.

Comentând fotografiile, o altă fostă pacientă, Anna Gorea, şi-a amintit de condiţiile din 2015: „Când am avut nevoie să merg la toaletă, m-au întrebat dacă am bliţ la telefon şi o sticlă cu apă, că nu au nici apă, nici curent la baie. Am refuzat internarea şi mi-au spus că dacă merg acasă la febra pe care o am pot să mor. Cu aşa condiţii mai bine mori acasă decât în spital”.

Pacienţii deplâng de mai mulţi ani condiţiile din secţia respectivă, iar de fiecare dată autorităţile au arătat că nu pot face investiţii pentru că cele două imobile au fost revendicate la începutul anilor 2000 de Forumul Democrat al Germanilor din România. În una dintre clădiri, veche de un secol, a funcţionat în trecut Casa Germană, motiv pentru care a fost revendicată de comunitatea germană cu tot cu terenul aferent, pe care la mijlocul secolului trecut a mai fost ridicat un imobil, ambele fiind folosite acum de spital.

SCJU se află sub autoritatea Consiliului Judeţean (CJ) Arad, preşedintele Iustin Cionca declarând, miercuri, pentru News.ro, că situaţia juridică a imobilelor a fost rezolvată definitiv anul trecut.

Conform lui Cionca, în luna octombrie 2016, CJ Arad a fost informat de Comisia Specială de Retrocedare din cadrul Guvernului că instanţele au respins cererea de revendicare.

„Am aflat că am rămas proprietarii clădirilor, iar de acum putem face investiţii. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să alocăm bani pentru reparaţiile necesare la acoperiş, în condiţiile în care ploua în saloane. Este vorba de 100.000 de lei, dar în 2017 vom aloca sume suplimentare atât pentru reparaţii absolut necesare derulării actului medical, cât şi pentru expertizarea clădirilor în cauză. În urma expertizei tehnice vor fi stabilite conditiile şi termenii financiari în care imobilul va trebui reabilitat în vederea funcţionării în condiţii proprii a unei secţii având ca specific patologia în cauză”, a declarat preşedintele CJ Arad.

Cionca a comentat starea actuală a secţiei, arătând că managerii spitalului „au neglijat” imobilele.

„Nu pot să nu constat o anumită neglijenţă din partea managerilor spitalului. Sunt nemulţumit pentru că nu au solicitat fonduri pentru reparaţii. Dacă se intervenea la prima ţiglă spartă, nu ajungeam să plouă în saloane, dar au apărut alte degradări, iar costurile sunt mai mari. Am observat o lipsă a interesului pentru administrarea acestor clădiri, mergându-se pe ideea că dacă vom construi o clădire nouă pentru Secţia Infecţioase nu mai merită să reparăm ce avem”, a acuzat preşedintele CJ Arad.

Contatată de News.ro, directoarea SCJU Arad, Mirandolina Prişcă, a spus că „investiţiile nu erau permise de lege în condiţiile în care imobilele erau revendicate”.

„Totuşi, igienizările se fac, iar mici reparaţii au mai avut loc”, a adăugat Prişcă.

În urmă cu mai bine de zece ani, autorităţile judeţene au lansat ideea construirii unei noi cădiri pentru Secţia Boli Infecţioase Adulţi, însă abia în 2015 s-a alocat suma de 157.000 de lei pentru realizarea proiectului tehnic, care trebuia finalizat în 2016. Pentru că firma care a câştigat licitaţia nu a finalizat documentaţia, în urma unor neînţelegeri cu managerii spitalului, contractul a fost reziliat.

Preşedintele Consiliului Judeţean spune că investiţia într-o clădire nouă nu mai este o prioritate, în condiţiile în care imobilele actuale nu mai sunt în proces de revendicare.

„Înainte să construim clădiri noi, cred că este prioritar să le aducem la standarde pe cele pe care le avem deja. Un spital nou înseamnă o investiţie care poate dura patru sau cinci ani”, a spus Cionca.

Noua clădire, care ar fi costat aproximativ două milioane de euro, ar fi urmat să fie construită în curtea SCJU, legată printr-un tunel de sticlă de Secţia Boli Infecţioase Copii.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit cu Valencia înainte și după inundațiile catastrofale provocate de fenomenul DANA
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Cum se declanșează o afecțiune care provoacă degradarea celulelor creierului. Simptomele bolii apar între 30...
Newsweek
Cu cât crește o pensie dacă vei cumpăra între 1 și 6 ani de vechime? Termenul expiră în 2 luni
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."