Condamnări definitive: 19 ani de închisoare pentru frații Mararu

Data actualizării: Data publicării:
mararu 1

Condamnări definitive în dosarul fraţilor Mararu, cei care au comandat asasinarea liderului interlop din Piatra Neamţ, Dumitru Mironescu. Bogdan Mararu îşi va petrece următorii 11 ani după gratii, în timp ce fratele său a primit o sentinţă de 8 ani. Cei doi trebuie să plătească şi daune de 700 de mii de euro.

mararu

Daunele morale şi materiale urmează să îi fie acordate lui Răzvan Isăilă, tânărul care a fost împuşcat la comanda fraţilor Mararu şi care a fost confundat cu Puiu Mironescu.

Vitalie Proca a făcut vineri un denunţ complet în legătură cu fapta sa, iar parchetul a început cercetări faţă de fraţii Mararu, a spus, vineri, avocatul lui Proca în faţa judecătorilor de la instanţa supremă.

Apărătorul a arătat că este nemulţumit de pedeapsa mare pe care a primit-o clientul său şi a cerut casarea sentinţei precum şi rejudecarea cauzei pe noul Cod penal.

„Nu s-a ţinut cont de boala acestuia. Are TBC, hepatită B şi C. Nu se poate da 21 de ani pentru tentativă de omor”, a spus avocatul.

În ultimul cuvânt, Vitalie Proca a cerut să-i fie rejudecat procesul.

„Eu bănuiesc că-s condamnat la moarte. Iau 40 de pastile zilnic şi mi se dau substanţe intravenoase care nu-şi fac efectul. Am greşit şi-mi pare rău. Cu pedeapsa asta eu nu mă mai întorc niciodată acasă. De trei ani de când sunt închis în România m-am întâlnit cu sute de oameni. Au pedepse de 12, 13, 14 sau 15 ani pentru omor. Dar eu am 21 de ani pentru tentativă. Fiecare om greşeşte, dar niciodată nu-i prea târziu a te corecta”, a spus Proca, potrivit News.ro.

Instanţa urmează să se pronunţe asupra cererii lui Vitalie Proca.

În iunie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a dispus condamnarea definitivă a cetăţeanului moldovean Vitalie Proca la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de omor calificat, la care a adăugat un spor de un an şi opt opt luni, ca urmare a deţinerii de armă militară.

În ianuarie 2016 instanţa Tribunalului Bucureşti îl condamnase pe Vitalie Proca la 12 ani şi şase luni de închisoare, dispunând totodată expulzarea acestuia după executarea pedepsei.

Totodată, Tribunalul Bucureşti a dispus că Proca să îi plătească 20.000 de euro daune materiale şi 200.000 de euro daune morale lui Răzvan Isăilă, pe care l-a împuşcat de mai multe ori cu un pistol-mitralieră, în 2012, în faţa locuinţei acestuia din Capitală, după ce l-a confundat cu Dumitru “Puiu” Mironescu, lider al lumii interlope din Piatra Neamţ.

Potrivit rechizitoriului, în 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druţă, zis "Vanea", l-au angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, "asasin profesionist", pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.

Proca l-ar fi confundat pe Dumitru Mironescu cu Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012.

„În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară - un pistol-mitralieră calibrul 5,45x39 mm, tip AK74 - asupra părţii vătămate I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţa. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare", au scris procurorii în rechizitoriu.

Proca a plecat din România după atentatul din cartierul Vitan, fiind prins în 6 februarie 2013, la Moscova. Acesta era căutat atunci atât de autorităţile române, cât şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri