Firma administrată de cumnatul lui Victor Ponta, abonată la contracte cu instituții publice. A încasat peste 26 de milioane de euro de la stat

Data publicării:
contract-semnare

Firma Grossmann Engineering Group SRL, unde Iulian Cristian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost până anul trecut acţionar şi administrator, a avut lipici la contracte din bani publici. În perioada 2007 - 2012, mai multe instituţii publice au apelat la serviciile acestei firme. Printre acestea se numără trei Consilii Judeţene - Călăraşi, Ialomiţa şi Vaslui - şi cinci primării - Bucureşti, Chiajna, Chitila, Pantelimon şi Câmpulung. În total, nişte afaceri de 26,5 milioane de euro.

În perioada atribuirii acestor contracte, Iulian Cristian Herţanu a deţinut 60% din acţiunile firmei SC Grossmann Engineering Group SRL şi funcţia de administrator. Din mai anul trecut, el s-a retras din firmă şi a cedat acţiunile sale prietenului său, Liviu Munteanu, iar funcţia de administrator, lui Ilie Florin Drăgan.

Cel mai mare contract obţinut de firma cumnatului premierului a fost în valoare de 11 milioane de euro şi a fost semnat în ianuarie 2012 cu SC Hidro Prahova SA. Contractul viza realizarea canalizării în oraşul Comarnic. Contractul a fost obţinut în asociere cu firma Euro Construct Trading 98 SRL, care e controlată de Sorin Vulpescu şi de Dan Besciu, prieteni şi parteneri de afaceri cu Dorin Cocoş.

Din cele 11 milioane de euro obţinute de cele două firme de la Hidro Prahova, 80% sunt din fonduri europene. Procurorii DNA susţin că reprezentanţii celor două firme ar fi redirecţionat banii destinaţi canalizări către alte afaceri. Din această cauză, oraşul Comarnic a rămas fără canalizare.

Dorian Botoacă, primar Comarnic: Mi s-a distrus toată localitatea. Din start s-a plecat cu stângul. Eu, fiind şi inginer constructor şi având experienţă de şantier, când am văzut că se montează ţeavă de 250 pe stradă, le-am spus că este subdimensionată şi că nu va funcţiona.

Mircea Costin Cocă, viceprimar Comarnic: Nu s-au făcut nici acorduri, nici căminele la proprietăţi. Peste tot, la toate străzile laterale, unde sunt sub nivelul străzii, trebuiau introduse staţii de pompare, dar la nivelul oraşului nu s-a făcut nicio staţie de pompare. Toată lumea e nemulţumită. Toţi vin cu reclamaţii la primărie.

În acest dosar, cumnatul premierului Victor Ponta este acuzat că, împreună cu alţi oameni de afaceri, a constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea câştigării frauduloase a contractului de lucrări pentru canalizarea oraşului Comarnic.

Reprezentanţii Hidro Prahova au refuzat să ofere explicaţii.

Vreau să stăm de vorbă cu domnul director. Îl putem găsi?

Îmi pare foarte rău. Nu aveţi acces. Mi s-a spus fără presă, fără absolut nimic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri