Inculpat: Alina Bica a lăudat profesionalismul celui care a evaluat terenul pentru care Gh. Stelian cerea despăgubiri

Data publicării:
dosare instanta crop mediafax-2

 

Informaţia este menţionată în documentele DNA ce au stat la baza deciziei de arestare a şefei DIICOT, obţinute de Mediafax.

În respectivele documente, anchetatorii detaliază responsabilitatea şi atribuţiile fiecărui membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precizând că acestea "sunt mai mult decât concrete şi au un scop precis, respectiv validarea raportului evaluatorului şi deci soluţionarea favorabilă a cererii de despăgubiri, prin aplicarea corectă a legislaţiei şi gestionarea onestă a bugetului public".

"Dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite de raportul de evaluare, membrii comisiei au o singură variantă: trimiterea la evaluator, pentru reevaluare. În condiţiile în care legislaţia privind fondul funciar prevede măsuri reparatorii pentru persoanele îndreptăţite, comisia şi deci fiecare membru trebuie să se raporteze la interesul public, al tuturor cetăţenilor, şi nu doar la acela al unui grup restrâns cu care ar putea avea interese, căci au fost desemnaţi pe criterii stricte, atribuţii şi competenţe punctuale cu scopul de a reprezenta statul, adică întreaga societate, iar pregătirea şi funcţia deţinută de fiecare inculpat, membru al comisiei sunt argumente solide pentru a concluziona că aceştia trebuie să facă cea mai pertinentă analiză a raportului de evaluare", explică procurorii anticorupţie.

Cu toate acestea, se arată în aceleaşi documente, Alina Bica, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, toţi membri ai comisiei, "nu au făcut niciun demers din cele stipulate, nici măcar cel minim şi firesc de a analiza explicaţiile evaluatorului".

Mai mult, spun anchetatorii, la şedinţa comisiei din 15 martie 2011, când a fost prezent şi Emil Nuţiu, cel care a evaluat terenul pentru care Gheorghe Stelian cerea despăgubiri, Alina Bica "a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată", după cum a declarat un alt inculpat din dosar. În aceeaşi declaraţie dată procurorilor, respectivul inculpat a mai spus că, deşi valoarea stabilită pentru teren i s-a părut mare, a votat pentru aprobarea raportului de evaluare, "luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri