Reacția procurorului general la ancheta privind alegerile din 2009

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar

Procurorul general al României vrea să o ţină departe de comisia de anchetă parlamentară pe Laura Codruţa Kovesi. Aleşii vor investiga informaţiile potrivit cărora şefi de la SRI şi procuratură, care în mod normal trebuie să nu se amestece în politică, ar fi discutat în seara alegerilor prezidențiale din 2009 despre victoria lui Traian Băsescu. Este vorba despre Laura Codruţa Kovesi, George Maior şi Florian Coldea. Procurorul general spune însă că magistraţii nu trebuie să dea socoteală comisiilor parlamentare.

„Ministerul Public analizează cu foarte multă atenţie afirmaţiile care sunt prezentate în spaţiul public şi în perioada imediat următoare vom lua decizii în ceea ce priveşte activitatea noastră. Iar în ceea ce priveşte Parlamentul, desigur că după părerea mea magistraţii nu au ce căuta în astfel de comisii. Magistraţii pot fi verificaţi şi audiaţi doar în cadrul legal al audierii de către un alt magistrat. Parlamentul va hotarî ce are de făcut, conform competenţelor sale”, a declarat Augustin Lazăr. 

Parlamentarii au decis, joi, că se impune anchetarea organizării alegerilor prezidenţiale din 2009. Conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis să înfiinţeze o comisie după ce jurnalistul Dan Andronic a relatat că şefii mai multor instituţii publice precum Parchetul General şi SRI se aflau în casa fostului vicepremier Gabriel Oprea în seara scrutinului prezidenţial din 2009.

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului va stabili la începutul săptămânii viitoare membrii Comisiei și președintele acesteia. Comisia va urmări să stabilească dacă au fost instituții ale statului care s-au implicat în alegerile prezidențiale din 2009 cu scopul de a le frauda. Amintim că alegerile de atunci au fost câștigate de Traian Băsescu la o mică diferență de contracandidatul său, Mircea Geoană. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri