TVA de 9% la cheltuielile de întreținere, doar una din ideile UDMR. Ce vizează celelalte propuneri

Data publicării:
kelemen hunor foto udmr 2

Un proiect de lege în sensul scăderii TVA va fi depus în Parlament, potrivit deputatului UDMR Szabo Odon. Vor fi vizate cheltuielile cu încălzire, electricitate, apă-canal și gunoi menajer. „Preluând doar secvențial ideea noastră, s-a creat un lucru hilar: astăzi, apa intră în gospodărie cu TVA de 9% și iese ca apă uzată cu 20%. Ce absurditate! Pentru ca au luat din pachetul nostru doar o parte”, a declarat Szabo Odon, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Deputatul UDMR face referire la o propunere mai veche a Uniunii, din aprilie anul trecut, propunere cuprinsă într-un document privind politica familială, adoptat de Congresul UDMR și menit să ajute familiile, în special pe cele cu mulți copii. În documentul de anul trecut, erau prevăzute și alte măsuri legate de numărul de copii, precum abonamente gratuite la teatru, cluburi sportive sau pentru transport public de la al treilea copil în sus ori reducerea graduală a impozitului în funcție de numărul de copii.

Deputatul Szabo Odon susține că reducerea TVA la 9% pentru cheltuielile de întreținere nu ar afecta bugetul de stat, deoarece oamenii ar direcționa banii economisiți astfel spre alte categorii de cheltuieli. „Oamenii, din păcate, trăiesc mulți la limită. Prin economiile realizate, familiile ar face acele investiții pe care azi nu și le pot permite: ar schimba frigiderul vechi, ar îmbunătăți confortul casei, ar mânca mai sănătos, nu ar cumpăra alimentele cu prețul cel mai mic”, a declarat Szabo Odon.

Deputatul UDMR are în plan depunerea și altor proiecte de lege cu impact social, care vizează de la inițierea unui program național Rabla pentru mașini de spălat și frigidere, la sprijinirea familiilor mari, prin facilități acordate mamelor și copiilor.

Declarațiile parlamentarului Uniunii survin în aceeași zi în care liderul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit, la RFI, despre necesitatea unei mobilizări mai bune a electoratului maghiar la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. „Eu sunt convins că în 2016 noi vom reuși să asigurăm o reprezentare proporțională și acest lucru este important. Dar pentru acest lucru trebuie să mobilizăm electoratul nostru, comunitatea maghiară, mult mai puternic decât am reușit să o facem în 2012, de exemplu”, a precizat Hunor, adăugând că nu exclude revenirea formațiunii sale la guvernare după parlamentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri