350 de copii, educaţi în apartamente de bloc, au primit de ziua lor o grădiniţă: „Nu aveam unde să facem gălăgie, că erau vecini”

Data publicării:
tomesti

De 1 Iunie, copiii din comuna ieşeană Tomeşti au primit în dar o grădiniţă. Şapte ani au aşteptat localnicii să fie gata, dar a meritat - este una dintre cele mai frumoase din ţară. Până acum, cei 350 de preşcolari erau duşi de părinţi la grădiniţe amenajate în apartamente mici de bloc.


Daria, Iulia, Eduard şi Lucian şi-au luat rămas bun de la grădinița veche - un apartament care se transforma rând pe rând în sală de joacă, dormitor sau sală de mese, după programul lor. Cum arăta o zi la vechea „grădiniţă”? „Dacă vrem să ne jucăm cu maşinuțele, se izbesc de perete. Nu avem loc unde să ne jucăm. Nu avem unde să facem gălăgie, că sunt vecini şi se aude”, povesteşte Iulia. „Nu putem să ne jucăm, nu putem să țipăm”, spune şi Lucian.

Şase astfel de apartamente au găzduit 350 de copiii cât timp părinţii lor erau la serviciu. Chinul celor mici s-a terminat odată cu deschiderea noii grădiniţe. „Mobilierul e nou, avem unde să ne jucăm. Putem să facem gălăgie!”, se bucură Daria. „Mesele sunt aşezate bine. Putem să ne jucăm. Putem să facem ce vrem noi!”, spune şi Edi.

Generații de copii nu au putut să facă educație fizică, nu au putut să desfăşoare o activitate normală deoarece ... vă imaginați: 40 de copii să fie într-o sală de sufragerie”, povesteşte educatoarea Crina Cozma.

Construcția grădiniței a început în urmă cu şapte ani. Primăria a plătit toţi banii necesari, aproape 2 milioane de euro. A făcut chiar şi un împrumut de 1,7 milioane de lei, pe cinci ani, pentru a termina proiectul.

Creditul este acel împrumut de la Trezorerie la care ne-a obligat Guvernul Ponta. Este 1,7 milioane de lei şi avem rată lunară pe cinci ani. (...) Am făcut demersuri către Prefectură, Consiliul Județean, Ministerul Educației, Inspectorat şi Ministerul de Finanțe. De fiecare dată am primit răspuns că şcolile şi grădinițele sunt în subordinea Consiliilor şi Locale şi trebuie să alocăm bani de la buget”, spune primarul comunei Tomeşti, Ştefan Timofte.

Edilul speră să primească totuşi un ajutor financiar de la bugetul central. Are în plan să ridice pentru cei 9000 de locuitori ai comunei şi un cămin cultural.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri