Cât te costă să ai un avion

Data publicării:
avion

Afaceristul Radu Merica recunoaşte că pasiunea de peste două decenii pentru aviaţie îl ajută şi în afaceri. Acum pilotează un avion cu 4 locuri, produs în Statele Unite, care poate zbura cu o viteză de 270 de kilometri la oră.

Radu Merica, om de afaceri şi pilot privat: „Asta însemnă că orice distanţă din România o poţi acoperi în cel mult o oră şi 40 de minute, pentru că este drum direct în aer. Cel mai lung zbor pe care l-am făcut în această jucărie a fost până dincolo de Munchen şi mai aveam benzină pentru încă o oră de zbor deci probabil că puteam ajunge până spre graniţa cu Franţa”.

Într-un an stă la manşă între 150 şi 200 de ore. Jumătate din zboruri sunt în interes de afaceri. În lipsa unei reţele de autostrăzi sau căi ferate de mare viteză, avionul îl ajută să câştige timp.

Radu Merica, om de afaceri şi pilot privat: „Undeva la 6.500 de euro ar fi costurile totale anuale pentru acest tip de aeronavă. Includ asigurare, parcare, mentenanţa mecanică, control anual”.

Viorel Tofan s-a urcat la manşă în urmă cu trei ani. Între timp şi-a cumpărat şi o aeronavă cu 2 locuri: „Este un avion performant. Poate urca până la 3.500 de metri altitudine. A costat în jur de 100.000 de euro”.

Afaceriştii români se plâng, însă, de numărul mic de aeroporturi şi aerodromuri din România, dar şi de taxele mari percepute de cele existente, care spun ei, sunt şi de 4 ori mai mari comparativ cu alte state europene.

Ca să poţi urca la manşa unui astfel de avion ai nevoie de o licenţă de pilot privat, care poate fi obţinută în aproximativ două luni.

Dacă ai între 16 şi 23 de ani, cursurile se pot face gratis la Aeroclubul României. Şi aerodromurile din ţară, fie ele private sau de stat, pot ţine astfel de cursuri.

Adrian Vasilache, reprezentant al aeroportului privat din Tuzla: „Licenţă de pilot privat pentru avion este în jur de 7.000 de euro. În momentul de faţă avem circa 30 de elevi. Sunt în diferite stadii de pregătire”.

Cine nu-şi permite un avion poate închiria unul, însă nu este deloc ieftin. Să ai la dispoziţie o aeronavă cu 6 locuri timp de o oră, de exemplu, costă 540 de euro.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri