Poluarea de pe Dâmboviţa. Staţia de la Glina epurează doar o treime din deşeuri

Data publicării:
dambovita 1

Cursul râului traversează Capitala pe o distanţă de 22 de kilometri, dar, în locul unei ape limpezi, bucureştenii văd în fiecare zi sute de tone de deșeuri plutitoare. Curăţenia se face doar pe hârtie. Asta deşi investițiile s-ar putea face din bani europeni, iar municipalitatea ar putea aduce bani la buget din agrement, aşa cum fac municipalităţile din Londra sau Paris.

Pescuitul pe Dâmbovița este doar o amintire. Din cauza poluării peștii sunt o captură din ce în ce mai rară. Şi mai periculoasă.

De ani de zile râul este de fapt un canal, în care sunt aruncate tone de deșeuri, spun activiştii de mediu.

Deșeurilor din București li se adaugă altele aruncate pe parcursul celor aproape 200 de kilometri ai râului. Și orașe precum Londra sau Parisul au avut probleme cu poluarea în trecut pe Tamisa sau pe Sena. Însă, în timp, cursurile de apă s-au transformat în destinații turistice. În Bucureşti, planurile sunt doar pe hârtie.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că, deocamdată, proiectele există, dar nu sunt bani pentru a le pune în practică.

Un exemplu pozitiv vine, însă, de la Timişoara. Lucrările de amenajare a râului Bega în valoare de aproape 50 de milioane de lei şi realizate din fonduri europene vor aduce piste pentru bicilişti, vaporaşe, zone de agrement şi de verdeaţă.

Organizaţiile de mediu spun că aceeaşi soluţie poate fi aplicată şi în cazul râului Dâmboviţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri