PFA de nevoie. Angajatorii preferă să lucreze cu persoane fizice autorizate, în loc să încheie contracte de muncă

Data publicării:
angajati birou

Alina Gherghiţă este contabilă şi a devenit persoană fizică autorizată în urmă cu doi ani. Spune că firmele vor să încheie contracte cu PFA pentru că este mult mai avantajos decât dacă ar face angajări sau ar lucra cu SRL-uri.

Doresc să lucreze cu mine ca PFA pentru că eu le emit o factură prin care-şi deduc cheltuiala pentru activitatea pe care o prestez”, explică ea.

Pentru firme, calculele sunt clar în favoarea PFA. Ca să plătească un salariu de puţin peste 1.400 de lei, patronul are costuri totale de 2.555 de lei. Dacă lucrează cu o persoană fizică autorizată, costurile sunt în jur de 2.000 de lei. Şi pentru persoana fizică autorizată veniturile sunt mai mari.

Ca să fii PFA versus a avea contract individual de muncă, ai 44 în plus la salariul net, pe acelaşi venit brut”, spune Ionuț Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Datele de la Registrul Comerţului arată că, în fiecare an, sunt înregistrate aproape 44.000 de persoane fizice autorizate. În prima jumătate a anului, au fost înfiinţate deja 16.000.

Pe primele locuri se află activitatea de consultanţă în tehnologia informației, activitatea de consultanţă pentru afaceri și management, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare”, spune Mariana Florescu, şef serviciu în cadrul Registrului Comerţului.

Unele firme caută să angajeze numai PFA.

În primă fază, dorim doar PFA-uri. Fiecare dintre ei câştigă comisioane din vânzări şi colectări”, spune Anca Oprea-Mândruţ, reprezentanta unei firme de credite.

O PFA are un venit mai ridicat decât un salariat, dar şi riscurile sunt mai mari. Firma pentru care lucrează poate să renunţe oricând la contract. PFA nu are un venit fix, aşa că puţine bănci îi pot da împrumuturi pentru casă sau maşină. În plus, trebuie să achite singură dările către stat: impozitul pe venit şi contribuţiile la sănătate şi pensie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri