Proiectul centralei hidro de la Răstolița stă blocat la 92%. Utilaje de sute de milioane de euro ruginesc

Data publicării:
Untitled 1

Investiția nu poate fi pusă în funcțiune căci în doi ani Guvernul nu a găsit un sfert de oră ca să semneze o hotărâre, acuză administratorul Hidroelectrica, Remus Borza.

Foto. Centrala Răstolița, cum arăta în 1990. În 26 de ani proiectul a rămas la stadiul de atunci, de 92%

Centrala hidroelectrică Răstolița este un proiect început în 1989, dar blocat la un stadiu de 92%. Şefii de la Hidroelectrica speră că în acest an va fi inaugurată şi această centrală. Este însă nevoiede o Hotărâre de Guvern privind coridorul de expropriere. ”Noi am băgat deja 948 milioane lei în Răstoliţa, adică peste 200 milioane euro. În plus, avem toate echipamentele montate încă din octombrie 2013. Şi de doi ani aceste echipamente stau şi ruginesc şi nu pot fi puse în funcţiune din cauză că Guvernul nu s-a aplecat timp de un sfert de oră în cele câteva sute de şedinţe ale Executivului să aprobe şi acea HG”, a declarat miercuri pentru News.ro, Remus Borza, administrator judiciar al companiei responsabile de proiect, Hidroelectrica.

Problema inacțiunii Guvernului nu este însă nouă. „În trimestrul IV din 2013 vom pune în funcţiune Centrala Racoviţă din Sibiu, în 2014 Centrala Răstoliţa din Mureş şi Dumitra din Gorj. Puţine societăţi din România au bugete de investitii pe 2013 de peste 100 milioane euro”, spunea inclusiv în august 2013 Remus Borza.

Proiectul ”Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa” a fost demarat în 1989. Proiectul hidrocentralei face parte din categoria lucrărilor de interes naţional pentru realizarea, dezvoltarea şi producerea de energie electrică şi este situat în nord-estul judeţului Mureş, asigurând folosinţa complexă a debitelor afluenţilor de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Ilva-Răstoliţa-Bistra, pe teritoriul administrativ al comunelor Răstoliţa, Lunca Bradului şi Vătava, potrivit unor documente oficiale.

Potrivit ultimei actualizări, efectuate în 2011, costurile totale ale investiției, de la startul lucrărilor și până la finalizare, se vor ridica la peste 1,45 miliarde lei. Lucrările care mai erau de executat la data de 1 ianuarie 2011 erau programate să coste 985,3 milioane lei.

Prin realizarea și punerea în funcțiune a obiectivului, producția de energie a României va crește cu 117,5 GWh pe an, iar puterea instalată totală – cu 35,2 MWh. Debitul instalat al hidrocentralei de la Răstolița va fi de 17 mc/secundă.

Odată cu punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstolița, volumul de emisii poluante al României va scădea cu 66,505 tone de dioxid de carbon pe an, estimează autoritățile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri