Riscurile reducerii CAS: între o măsură cu scop electoral și posibilitatea creșterii salariilor în mediul privat

Data publicării:
bani lei-2

Oamenii de afaceri spun că reducerea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale trebuia aplicată începând cu luna viitoare pentru ca în jumătate de an să se vadă deja efectele în economie. Şi aşa anunţase şi premierul la începutul anului. Iată filmul promisiunilor:

20 ianuarie 2014

Reporter Digi24: Rămâne în picioare reducerea CAS de la 1 iulie sau veți mai discuta?

Victor Ponta: Da, la 1 iulie.

1 aprilie 2014

Victor Ponta: Reducerea de la 1 iulie cu 5 puncte procentuale.

12 iunie 2014

Victor Ponta: Pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie.

„S-a promis de la 1 iulie şi dacă tot aveam curaj trebuia să avem de la 1 iulie. Probabil că e şi o măsură electorală că e pusă exact din octombrie”, declară Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Este posibil ca veniturile colectate să nu fi fost suficiente pentru a suporta un asemenea efort întins peste 6 luni și doar peste un singur trimestru”, susține Vlad Muscalu, economist şef al unei bănci comerciale.

În prag de alegeri, Guvernul se încumetă să facă şi alte promisiuni. Majorarea salariilor bugetarilor, a indemnizaţiei de creştere a copilului, majorarea pensiei sociale sau sporuri pentru militari. Deşi a crezut până în ultimul moment că îi poate convinge pe creditorii internaţionali, Guvernul riscă, în speranţa că mai târziu va avea de câştigat.

Fondul Monetar va fi de acord”, spunea Constantin Niță la începutul acestei luni.

„Când scădem contribuţiile de asigurări sociale, le scădem noi!”, afirmă Victor Ponta, premierul României.

„Doamne păzeşte! Dacă să spunem intrăm într-o nouă criză, noi aplicăm măsura cu CAS-ul şi nu există resurse bugetare pentru aşa ceva, FMI spune de aici întrerupem acordul pentru că voi l-aţi împins în situaţia asta”, adaugă Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, care a participat la toate discuţiile cu delegaţia FMI, crede că acest câştig trebuie transferat în salariile din mediul privat, pentru că, odată cu asta, va creşte şi consumul. După aplicarea măsurii de reducerea a CAS, un angajator va rămâne cu aproape 80 de lei în plus pentru un salariu mediu de 1.600 de lei. Aceşti bani ar putea reprezenta o creştere salarială pentru angajaţi.

Măsuri electorale fără voia FMI

- majorarea salariilor pentru bugetari

- majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului

- introducerea unei alocaţii speciale pentru copiii din familii cu venituri reduse

- creşterea pensiei sociale

- introducerea venitului minim de inserţie

- creşterea sporurilor pentru personalul militar şi din servicii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri