VIDEO. Cum se pregătește un transport agabaritic

Data actualizării: Data publicării:
transport agabaritic pe pod

Transporturile agabaritice se pregătesc chiar și cu un an înainte. Marius Tudose, șef de divizie la cea mai mare firmă de profil din România, a explicat în emisiunea „La Volan” cum se organizează transporturile agabaritice și care sunt provocările unei astfel de acțiuni spectaculoase.

(VIDEO. Cum se pregătește un transport agabaritic)

Transporturile agabaritice sunt acelea care, prin dimensiuni, depășesc cotele maxim admise pentru circulația pe drumurile publice. Ultimul transport efectuat de firma la care lucrează Marius Tudose a avut peste 60 de metri lungime – cam 25 de etaje, cât două blocuri și ceva. „Cam un zgârie-nori pus pe orizontală”, spune Marius Tudose.

Mai întâi clientul – în general firme din domeniul petrochimic – vine cu proiectul și se analizează dacă e fezabil. „Apoi, chiar și cu șase luni-un an înainte, în funcție de un desen primit de la proiectare, mergem pe drum și verificăm dacă putem găsi rute”, explică Marius Tudose. Studiile de traseu trebuie să indice obstacolele pe care le va întâlni transportul, se pot efectua și simulări, se pot efectua proiecte suplimentare de transport.

În cazul transportului de 60 de metri, abia după studiul prealabil s-a stabilit cu fabricantul forma reactorului și poziția suporților de așezare. Pe rută, transportul urma să treacă pe două poduri, dar depășea greutatea admisă. Și atunci s-a adoptat soluția transportului pe două trailere în paralel, pentru echilibrarea greutății, a povestit Marius Tudose.

Ce se întâmplă când în calea transportului stau fire de înaltă tensiune, branșamente electrice sau de cablu TV? Urmăriți explicațiile specialistului în materialul video de mai sus. Partea a doua a interviului difuzat în emisiunea „La Volan” o puteți urmări aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri