Al doilea „dușman” cu care se confruntă trupele irakiene în Mosul: „Trebuie să acționăm repede”

Data actualizării: Data publicării:
mosul3

A început numărătoarea inversă a eliberării metropolei irakiene Mosul de sub dominația jihadiștilor ISIS, sugerează un purtător de cuvânt al coaliției conduse se Statele Unite.

Doar „câteva sute” de luptători mai susțin pozițiile Statului Islamic pe linia din orașul vechi al Mosulului, a declarat luni, pentru CNN, purtătorul de cuvând al coaliției militare, col. Joseph Scrocca.

„În orașul vechi, doar câțiva luptători mai pot ține lucrurile pe loc”, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că mai există un alt „inamic” în zonă - foametea.

 „Forțele de Securitate Irakiene și coaliția trebuie să fie protejeze civilii care sunt încă în viață, dar trebuie să o facă destul de repede, pentru a-i salva de la foamete. Este un echilibru delicat”, a subliniat col. Joseph Scrocca.

Forțele irakiene au recucerit de la jihadiști două treimi din centrul vechi al orașului Mosul, la o săptămână după lansarea unui asalt împotriva ultimei zone controlate de gruparea Statul Islamic (SI), a anunțat duminică un înalt responsabil militar.

„Între 65% și 70% din centrul vechi a fost eliberat, mai rămâne de cucerit mai puțin de un kilometru pătrat”, a declarat pentru AFP locotenent colonelul Salam al-Obeidi, de la serviciile de elită ale contraterorismului care coordonează asaltul. Oficialitatea irakiană a vorbit din interiorul centrului vechi distrus, la circa 50 de metri de ce a mai rămas din minaretul înclinat supranumit al-Hadba (Cocoșatul), distrus miercuri de gruparea teroristă sunită. Mai sunt doar „câteva sute de combatanți Daesh” în centrul vechi, a apreciat al-Obeidi. Străduțele înguste din centrul vechi, care adăpostește numeroase comori arhitecturale, erau pline de moloz și dărâmături.

Aproximativ 350 de luptători jihadiști, majoritatea dintre ei nefiind irakieni, mai apără pozițiile grupării în centrul vechi al Mosul, o zonă foarte populată, a anunțat duminică un general irakian care a adăugat că se așteaptă ca bătălia pentru Mosul - al doilea cel mai mare oraș din Irak, situat în nordul țării - să se încheie în câteva zile.

Peste 50.000 de civili, aproape jumătate din populația centrului vechi al Mosulului, sunt în continuare blocați în spatele liniilor Statului Islamic, ceea ce complică avansul trupelor, a declarat Arithi. Civilii sunt blocați în case vechi, aflate în ruină, în condiții îngrozitoare, cu puțină hrană, apă sau medicamente, potrivit mărturiilor persoanelor care au reușit să fugă.

Organizațiile care acordă ajutor civililor au declarat că Statul Islamic i-a împiedicat pe mulți să plece, folosindu-i ca scuturi umane. Sute de civili care încercau să fugă din centrul vechi al Mosulului au fost uciși în ultimele trei săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri