De ce nu vrea ONU să ofere înregistrarea cu momentul în care soldatul nord-coreean dezertează

Data actualizării: Data publicării:
RQFwwgCl

Comandamentul ONU din Coreea de Sud s-a răzgândit, joi, în privința publicării înregistrării video cu momentul evadării soldatului nord-coreean prin Zona Demilitarizată, relatează agenția Yonhap.

Oficialii ONU au argumentat că nu doresc să trezească speculații legate de ceea ce s-a întâmplat, luni, în satul Panmunjom, de la granița intercoreeană.

Ce fel de speculații? Legate de felul în care au ales să procedeze soldații Sudului în clipa în care militarii nord-coreeni au deschis focul împotriva camaradului dezertor.

Soldatul nord-coreean a suferit răni multiple prin împușcare. Militarul trecea granița într-un vehicul, însă o roată s-a desprins în mers, așa că a fost nevoit să parcurgă pe jos restul distanței din Zona Demilitarizată până spre tertoriul Sudului. Nord-coreeni au tras 40 de rafale de gloanțe asupra lui. El s-a ascuns apoi după o clădire a Coreei de Sud, aflată în Zona Demilitarizată dintre cele două state, și a fost salvat de soldații americani și sud-coreeni, care l-au găsit zăcând într-o baltă de sânge, pe niște frunze uscate.

Comandamentul ONU, care supraveghează armistițiul din Peninsula Coreeană, a anunțat inițial, miercuri, că va oferi presei filmarea cu momentul evadării.

În aceeași zi, responsabili din Ministerul Apărării de la Seul au examinat varianta editată a înregistrării, de 26 de secunde. Ei au exprimat îngrijorări privind de neînțelegerile pe care le-ar putea provoca materialul video, pe fondul controversei legate de reacția militarilor sud-coreeni, care sunt criticați pentru faptul că nu au răspuns cu armele la focurile soldaților nord-coreeni.

Ministerul Apărării le-a sugerat oficialilor ONU să ofere publicității o variantă mai lungă a filmării pentru a se înțelege mai bine situația.

Unele autorități sud-coreene spun că trupele lor din Zona Demilitarizată au respectat regulile stabilitate cu Comandamentul ONU.

Motivul pentru care, subliniază vocile critice, soldații Sudului ar fi putut deschide focul este acela că unele dintre gloanțele trase de militarii nord-coreeni au trecut dincolo de graniță.

La rândul său, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a spus că, într-un fel, ar fi necesară o schimbare a regulamentului stabilit cu ONU, precizând că, potrivit „gândirii oamenilor”, soldații sud-coreeni ar fi putut măcar să tragă câteva focuri de avertizare.

Alte informații apărute în presă fac referire la faptul că nord-coreenii ar fi depășit linia de frontieră în timp ce alergau după dezertor, informează Yonhap.

Ulterior, biroul de presă al Ministerului sud-coreean al Apărării a revenit cu o propunere pentru Comandamentul ONU: să fie dată mai întâi publicității varianta de 26 de secunde a filmării, apoi, „dacă va fi nevoie”, să fie oferită varianta extinsă.

Însă, de data aceasta,  Comandamentul ONU a refuzat propunerea oficialilor ministeriali, declarând că vor avea consultări interne pentru a decide, dar abia după ce generalul Vincent K. Brooks, șeful Comandamentului, se va întoarce din vizita pe care o efectuează în Japonia.

Între timp, jurnaliștii sud-coreeni sunt iritați de această tergiversare, precizează agenția Yonhap.

„Oricare ar fi motivul, Comandamentul ONU și-a încălcat promisiune făcută presei. Este o chestiune de încredere. Aceasta va aduce și mai multă confuzie pe fondul unor informații și așa limitate”, este citat de agenție comentariul unui reporter.

Alți jurnaliști sunt de părere că ONU încearcă să mușamalizeze ceea ce s-a petrecut în Zona Demilitarizată.

Soldatul nord-coreean care a dezertat la începutul săptămâni, împușcat de cel puțin cinci ori în timpul evadării, a fost supus, miercuri dimineața, unei a doua intervenții chirurgicale.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri