Serghei Lavrov: Transnistria are dreptul la activităţi economice externe. Rusia vrea soluţionarea crizei

Data publicării:
lavrov- mid.ru

Referindu-se la poziţia Rusiei privind perspectivele de soluţionare a aşa-numitelor "conflicte îngheţate" din spaţiul postsovietic, Lavrov a dat asigurări că Moscova are un singur plan - stimularea părţilor să găsească soluţii, scrie Mediafax.

"Actorii externi pot ajuta. Mă refer la criza din Nagorno Karabah, la criza transnistreană şi la cea din Ucraina", a afirmat Lavrov, citat de agenţia TASS.

"Este important ca, atunci când părţile ajung la un acord, actorii externi să menţină cu grijă aceste înţelegeri, nu să recurgă la provocări, cum s-a întâmplat în anul 2003", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Potrivit TASS, un plan de pace iniţiat în anul 2003 de Chişinău şi Tiraspol nu ar fi fost semnat la solicitarea Uniunii Europene. "De atunci, ne confruntăm în continuare cu această criză", a continuat Lavrov.

Lavrov se referă la "Memorandumul Kozak", din 2003, care prevedea crearea unui stat federal moldovean din care să facă parte Transnistria. Planul, o extindere a unui document asemănător din anul 1997, a fost respins de preşedintele moldovean de la acea vreme, Vladimir Voronin, care a argumentat că propunerea intra în contradicţie cu legea fundamentală a ţării.

"În anul 1997, Transnistria şi R.Moldova au semnat un memorandum privind dreptul transnistrenilor la activităţi economice externe. Acest memorandum a funcţionat mult timp. Însă acum nu este aplicat. Probabil este vorba de o tentativă pentru crearea condiţiilor de strangulare economică, cu scopul de a forţa Transnistria să renunţe la poziţia sa corectă. Aceste acorduri trebuie aplicate", a insistat Lavrov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri