VIDEO. Cum arată ultimul sat maoist din China. „Acolo sunt comuniștii adevărați!”

Data actualizării: Data publicării:
20110609-147
Foto: Gilles Sabrie

Aici se află epicentrul nostalgiei comuniste de „rit” Mao a Chinei. Satul Nanjie, provincia Henan, unde oamenii încă se mai trezesc în zori pe fundalul sonor al difuzoarelor din care se revarsă imnul clasic „Estul este roșu!” al Revoluției Culturale din anii 1960.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Satul de 3.100 de locuitori este luat cu asalt anual de sute de mii de vizitatori care vor să pătrundă, pentru câteva ore, în trecutul vieții rurale maoiste.

Nanije este considerat ultimul exemplu comunitar din China care se ghidează după principiile de fier ale doctrinei Mao, la antipodul reformelor drastice economice de natură capitalistă introduse în anii 1980.

În acest sat anistoric, colectivizarea își continuă neabătută traseul ei istoric, mână în mână cu raționalizarea consumului alimentar.

Nici propaganda nu a fost decuplată de la ritmul cotidian. Un ziar săptămânală publică exclusiv știri pozitive pline cu citate din Mao Zedong și cu realizări economice fictive, relatează Deutsche Welle.

Autoritățile locale resping contribuția definitorie a turismului în bugetul satului și spun că buna chivernisire îi determină pe localnici să nu își dorească schimbarea stilului de viață.

„Acolo sunt comuniștii adevărați. Cred că asta ne face pe noi ceilalți să fim niște capitaliști”, le-a explicat, râzând, jurnaliștilor DW o lucrătoare într-un magazin de băuturi alcoolice din afara porților care tronează la intrarea în Nanjie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri