Putin a vorbit din nou la telefon cu Macron și i-a spus că Rusia va obţine „denazificarea” Ucrainei. Macron: „Te minți singur”

Data actualizării: Data publicării:
emmanuel macron si vladimir putin
Preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou joi telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin şi l-a sunat apoi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP.

Convorbirea cu preşedintele rus, care a durat o oră şi 30 de minute, potrivit preşedinţiei franceze, este a treia dintre cei doi lideri de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus rusului Vladimir Putin că a făcut o „greșeală majoră” în Ucraina, că se înșela cu privire la guvernul de la Kiev și că războiul va costa scump Rusia pe termen lung, notează The Guardian

Discuţia a avut loc „la solicitarea preşedintelui Putin”, a precizat apoi premierul francez Jean Castex la postul TF1. „Situaţia de pe teren este, incontestabil, foarte proastă", a adăugat acesta.

Se pare că Vladimir Putin îşi menţine poziţiile, dorinţa de demilitarizare a Ucrainei, capitularea Ucrainei, iar acest lucru, evident, este inacceptabil", a mai spus prim-ministrul francez. 

În faţa Moscovei, este nevoie de o foarte mare fermitate în privinţa principiilor şi a sancţiunilor", căutând în acelaşi timp pacea prin dialog", ceea ce, incontestabil", este foarte dificil", a adăugat oficialul francez. 

Totodată, Palatul Elysee a precizat că „nu a existat nimic în ceea ce a spus președintele Putin, care să ne poată liniști”.

„Te minți singur’”, i-a mai spus președintele Macron lui Vladimir Putin, a mai precizat un oficial al administrației prezidențiale franceze. „Va costa scump țara ta, țara ta va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, l-a mai atenționat Macron pe președintele rus.

Kremlinul a transmis la rândul său că Putin i-a spus lui Macron în discuţia de joi că scopurile operaţiunii Rusiei în Ucraina, şi anume demilitarizarea şi obţinerea statutului de neutralitate, vor fi obţinute până la urmă, potrivit Reuters.

Putin a mai afirmat că orice încercări ale Kievului de a întârzia negocierile nu vor face decât să determine Moscova să îţi sporească lista de solicitări, conform Kremlinului.

Discuţia telefonică dintre Macron şi Putin a fost anunţată în direct în cursul dimineţii de ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă online, transmite Agerpres.

Franţa are o tradiţie veche în a fi intermediară în conflicte, a spus el, subliniind că Moscova ar fi încântată" dacă Franţa ar reuşi în această misiune.

Miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un război alimentat de o lectură revizionistă a istoriei europene". Cu toate acestea, Macron a spus că va menţine legătura cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a încerca să-l convingă să renunţe la arme.

Şeful statului francez a adăugat că oferă ajutorul Franţei în negocierile dintre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei şi încearcă să împiedice ca actualul război din Ucraina să se extindă în alte ţări.

Citește și: 
LIVE TEXT - rușii au ocupat clădirea administrației din Herson, primul mare oraș cucerit. Nave de război în apropiere de Odesa

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Blake Lively a atras toate privirile într-o rochie transparentă, realizată doar din perle. Actrița, fabuloasă...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...