Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat în acest an pentru crimele de război din Ucraina, susține Geoffrey Nice, fost procuror la Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, cel care a condus ancheta penală împotriva fostului lider sârb Slobodan Miloșevici, scrie BBC.
Geoffrey Nice a susținut că Putin este „vinovat” pentru atacurile asupra țintelor civile comise în timpul războiului.
El și-a exprimat surprinderea că procurorii și politicienii nu „vorbesc mult mai liber și mai deschis despre acest lucru”.
Rusia neagă că a săvârșit crime de război. Geoffrey Nice a descris însă acțiunile Moscovei din timpul invaziei drept „crime împotriva umanității” – deoarece au fost atacate ținte civile. Crimele împotriva umanității sunt considerate a fi printre cele mai grave infracțiuni conform „regulilor” de război, care interzic atacurile asupra civililor – sau asupra infrastructurii vitale pentru supraviețuirea acestora – și sunt prevăzute în tratate internaționale precum Convențiile de la Geneva.
Atacurile repetate ale Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene în timpul iernii au fost descrise drept crime de război din cauza prejudiciului adus civililor. Pe de altă parte, Rusia insistă că lovește doar ținte militare.
Trupele Moscovei au fost acuzate de comunitatea internațională de mii de abuzuri de la începutul invaziei. Procurorul general de la Kiev spune că până acum au fost înregistrate peste 62.000 de crime de război, victime fiind inclusiv 450 de copii. Aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent de BBC.
Sir Geoffrey a lucrat la Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie între 1998 și 2006. El a condus ancheta împotriva fostului lider sârb Slobodan Miloșevici, care a fost judecat la Haga în 2002 pentru crime de război comise în Croaţia, Bosnia şi Kosovo. Numit la vremea respectiv „măcelarul din Balcani”, Miloșevici a murit în închisoare înainte de încheierea procesului.
Vorbind despre războiul din Ucraina, Geoffrey Nice a spus că acest caz este mult mai clar cu privire la Putin și că nu există „nicio îndoială” că el este cel care conduce lanțul de comandă de la Kremlin. Potrivit fostului procuror, aceasta înseamnă că „cel mai important lucru” este ca cel judecat să fie președintele rus însuși, mai degrabă decât soldați de rang inferior.
Un proces „ar putea avea loc chiar și mâine dimineață, în ceea ce mă privește”, a spus el, adăugând că ar trebui să fie ținut de ucraineni în limba ucraineană. Putin nici nu ar trebui să fie prezent, a spus Geoffrey Nice.
Pe de altă parte, fostul procuror a speculat că este posibil ca liderul rus să nu fie confruntat cu acuzații mai dure și a sugerat că ar putea exista o strategie a el să nu fie urmărit penal ca parte a unui acord de pace.
Potrivit acestuia, Curtea Penală Internațională (CPI) „nu a făcut încă o declarație cu privire la responsabilitatea lui Putin pentru crimele din Ucraina”, iar reticența ridică întrebarea dacă ar exista un „avantaj politic” în a nu-l acuza pe președintele rus.
În opinia fostului procuror, ipoteza unui acord de pace care să împiedice un proces al lui Putin este o „perspectivă îngrozitoare”, care ar fi „o negare completă a dreptului poporului ucrainean de a i se face dreptate”.
În replică, CPI a respins orice afirmație legată de „presiune sau influență” asupra procurorului Karim Khan, pentru a amâna investigațiile. Karim Khan a lucrat pe teren în Ucraina pentru a aduna dovezi ale crimelor de război, iar mandatele de arestare vor fi emise atunci când se vor aduna suficiente dovezi, a subliniat CPI.
Editor : G.M.