ATAC TERORIST PARIS. Mesajul transmis francezilor de președintele Hollande

Data publicării:
hollande alocutiune atentate

„Dragi compatrioţi,

Franța a fost atacată astăzi în inima sa, la Paris, chiar la sediul unui ziar.

Această suită de împuşcături extrem de violente a dus la uciderea a 12 persoane şi rănirea mai multor persoane. Au murit desenatori de mare talent, cronicari curajoşit. Cu influenţa, insolenţa, cu independenţa lor ei marcaseră foarte multe generaţii de francezi.

Vreau acum să transmit că vom continua să apărăm în numele lor acest mesaj al libertăţii. Acest atentat laș a dus la uciderea a doi poliţişti, chiar cei care aveau misiunea de a apăra redacţia Charlie Hebdo. Și redacţia acestui ziar care era ameninţată de obscurantism de ani întregi şi care apăra libertatea de expresie.

Aceşti bărbaţi şi această femeie au murit în numele ideii pe care o aveau despre Franța, adică în numele libertăţii.

Vreau acum, în numele dvs, să le spun că le suntem recunoscători familiilor greu încercate, celor răniţi, celor apropiaţi, tuturor celor care astăzi sunt profund îndoliaţi de acest asasinat laș. Ei sunt astăzi eroii noştri şi de aceea mâine va fi o zi de doilu natioțal pe care am dercetat-o la ora 12:00 în toate instituțiile publice se va ţine un moment de reculegere.

Invit întreaga populaţie să se asocieze acestui moment, drapelele vor fi coborâte în bernă timp de trei zile. Astăzi întreaga republică a fost atacată. Republica reprezintă libertatea de expresie, cultura, creaţia, pluralismul, democraţia - acestea erau ţintele asasinilor.

Idealul de justiţie şi de pace pe care Franţa le reprezintă peste tot pe scena internaţională, acest mesaj de pace şi de toleranţă este cel pe care îl apărăm şi cu ajutorul soldaţilor noştri care luptă contra terorismului şi fundamentalismului.

Franţa a primit din întreagă lume mesaje de solidaritate şi fraternitate. Și trebuie să le apreciem la adevărata valoare şi să rapsundem pe măsura crimei care ne-a lovit. Mai întâi de toate căutăndu-i pe cei care au comis această infamie şi făcând astfel încât ei să fie arestaţi şi apoi judecaţi şi pedepsiţi foarte sever.

Se va face totul pentru că ei să fie prinşi.

Astăzi anchetă avansează sub autoritatea justiţiei. De asemenea, trebuie să protejăm toate locurile publice, iar guvernul a pus în aplicare planul „Vigipirate – atentate”, ceea ce înseamnă că vom trimite peste tot forţele de securitate acolo unde ar putea exista şi cea mai mică suspiciune de ameninţare.

În cele din urmă trebuie să fim noi înşine, conştienţi că cea mai bună armă de care dispunem este unitatea noastră, unitatea tuturor concetăţenilor noştri în faţa acestei încercări.

Nimic nu pe poate diviza, nimic nu trebuie să ne facă să ne opunem unii altora. Nimic nu trebuie să ne facă să ne separăm unii de alţii. Mâine mă voi întâlni cu preşedinţii celor lor Camere şi cu reprezentanţii forţelor politice reprezentate în Parlament ca să arătăm hotărârea noastră comună de a arăta că Franţa este măreaţă atunci când într-o încercare are capacitaea de a se situa pe cel mai bun plan, la nivelul la care se situează în mod normal, un nivel care i-a permis mereu să treacă peste încercări.

Libertatea va fi întotdeuna mai puternică decât barbaria. Franţa şi-a învins întotdeauna duşmanii când a ştiut să se constitue într-un monolit în jurul acestor valori. Și vă invit să faceţi acest lucru: să me adunăm cu toţii. În orice formă acesta trebuie să fie răspunsul nostru: să ne adunăm în faţa unei asemenea încercări şi vom învinge.

Pentru că având toate capacităţile de a crede în destinul nostru, pentru că nimic nu va putea face ca hotărârea noastră să fie afectată, să ne adunăm! Trăiască Republica! Trăiască Franţa!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri