Cea mai mare companie petrolieră din Rusia ar putea prelua rafinăria din Odesa

Data publicării:
rosnef 1

Rusia a declanşat o criză internaţională majoră după ce a desfăşurat trupe în regiunea ucraineană Crimeea, determinând autorităţile de la Kiev să declare mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în timp ce liderii statelor europene şi SUA au cerut Moscovei să respecte suveranitatea Ucrainei.

Rosneft controlează deja rafinăria Lîsîceansk, a doua ca mărime din Ucraina.

Rafinăria din Odesa a fost vândută de grupul LUKOIL, al doilea mare producător de petrol din Rusia, companiei ucrainene VETEK, anul trecut, informează Mediafax. 

VETEK, controlată de milionarul ucrainean Serghei Kurcenko, s-a dezvoltat rapid în perioada în care Ucraina a fost condusă de preşedintele Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în luna februarie, în urma unor proteste de amploare.

Rosneft a ajuns săptămâna trecută la un acord cu VTB asupra rafinăriei, cu o capacitate de 3,6 milioane de tone de petrol pe an (70.000 de barili pe zi), iar vânzarea ar putea fi încheiată în scurt timp, potrivit cotidianului rus.

Kurcenko, care a părăsit Ucraina în februarie, nu a mai putut plăti împrumutul primit pentru achiziţia rafinăriei şi a transferat activul către VTB.

Conducerea rafinăriei a informat săptămâna trecută că ar putea suspenda în martie activitatea pentru lucrări de întreţinere.

De asemenea, a informat că procesează petrol din stocurile proprii şi nu se aşteaptă să fie aprovizionată în viitorul apropiat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri