UE lansează o anchetă cu privire la legea anti-Soros

Data publicării:
Prime Minister David Cameron Tries To Take A Harder Line with Europe
Foto: Guliver/GettyImages

Comisia Europeană (CE) a pus miercuri sub semnul întrebării angajamentul Ungariei faţă de valorile fundamentale europene şi a lansat o investigaţie cu privire la o lege considerată în Europa ca vizând Universitatea Central Europeană (CEU), înfiinţată de miliardarul american George Soros, relatează The Associated Press.

Prime Minister David Cameron Tries To Take A Harder Line with Europe
Foto: Guliver/GettyImages

Vicepreşedintele CE Frans Timmermans a anunţat că această anchetă va fi finalizată „cât mai rapid posibil” şi că CE va analiza ce măsuri să ia până la sfârşitul lui aprilie, în săptămâna în care este prevăzut un summit al şefilor de stat şi de guverne ai statelor membre la Bruxelles.

În cadul anchetei va fi examinat orice eventual impact negativ pe care legea îl are supra principiilor Uniunii cu privire la libertatea circulaţiei bunurilor, serviciilor, capitalurilor şi persoanelor, a precizat Timmermans.

Această iniţiativă a amplificat frustrarea UE faţă de regimul premierului Viktor Orban, care se află la putere de şapte ani, o perioadă în care a promovat politici contrare idealurilor europene ale cooperării.

„Unde vreţi să fiţi în această Uniune Europeană?”, a întrebat Timmermans, referindu-se la semnarea de către Orban, la summitul european de acum două săptămâni, a unei declaraţii cu privire la o Uniune unită, după care a lansat o nouă consultare naţională cu deviza „Să oprim Bruxellesul”.

„Ce dracu' se întâmplă?”, a întrebat Timmermans .

Orban acţionează de mult timp să transforme Ungaria într-o democraţie „iliberală”, în care majoritatea îşi impune regulile minorităţii, iar reglementările naţionale prevalează asupra standardelor europene în anumite domenii.

Soarta CEU cristalizează această dezbatere.

Orban consideră ceea ce reprezintă Soros drept o antiteză politică, favorabilă globalizării şi contrară valorilor sale ungureşti.

El se opune susţinerii de către miliardarul de origine unagră a unor ONG-uri ca Transparency International, pe care premierul populist şi antieuropean le consideră o încercare ilegitimă de influenţare a politicilor sale.

„CEU a fost o perlă a coroanei Europei Centrale în formarea noii generaţii de lideri europeni care consideră Estul şi Vestul denumiri geografice şi nu denumiri morale ori politice”, a subliniat Timmermans.

Legea introduce noi condiţii universităţilor străine din Ungaria, dintre care unele par să vizeze în mod expres CEU.

Ea obligă universităţile din Ungaria să aibă campusuri în ţările de origine.

CEU este acreditată în Ungaria şi în statul New York, însă nu are un campus în Statele Unite.

În afară de CEU şi un proiect de lege cu privire la finanţarea ONG-urile străine, Timmermans a declarat că există „îndoieli serioase” şi cu privire la compatibilitatea dintre dreptul la azil recent restrâns şi normele europene.

El a evocat, de asemenea, discriminarea copiilor romi în sistemul educaţiei şi protecţia femeilor însărcinate care muncesc drept domenii în care Budapesta nu a răspuns îngrijorărilor Bruxellesului.

Statul de drept este într-un pericol sistematic în Ungaria şi este necesar dialogul cu Orban, a subliniat vicepreşedintele CE.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri