Aisberg gigantic, pe punctul de a se desprinde de Antarctica

Data actualizării: Data publicării:
crevasa
Foto: NASA

O fisură, care amenință să ducă la desprinderea, în Antarctica, a celui mai mare aisberg format vreodată, s-a adâncit cu circa 10 km în decurs de trei săptămâni, avertizează cercetătorii de la Universitatea din Swansea, Țara Galilor.

harta crevasa antarctica

Monitorizată de mai mulți ani, această crevasă amenință să spargă un imens bloc de gheață din vestul Antarcticii. Imaginile transmise zilele trecute de satelitul Sentinel-1 al ESA arată că fisura a crescut cu peste 10 km de la 1 ianuarie, după ce în luna decembrie crescuse cu 18 km. În prezent, are o lungime de peste 175 de km, astfel că rămân mai puțin de 20 de km până ce gheața se va detașa complet pentru a forma cel mai mare aisberg cunoscut vreodată (peste circa 5.000 de km pătrați, de 85 de ori cât insula Manhattan), relatează Agerpres, care citează AFP.

„Gheața se va rupe probabil în lunile care vor urma. Voi fi surprins dacă nu se va întâmpla așa”, a declarat Adrian Luckman, profesor la Swansea University, care coordonează proiectul britanic Midas, consacrat formării ghețarilor în Antarctica de Vest.

Odată eliberat, aisbergul nu va avea un impact asupra creșterii nivelului oceanelor, pentru că gheața deja plutește pe apă. Însă ea va constitui o uriașă barieră de gheață plutitoare.

Această desprindere a aisbergului va schimba complet peisajul antarctic și va lăsa banchiza Larsen C vulnerabilă, consideră experții. Potrivit acestora, Larsen C ar putea în final să aibă soarta banchizei Larsen B, care s-a dezintegrat de o manieră spectaculoasă în 2002, la finalul unui proces similar. Un al treilea segment, Larsen A a dispărut în 1995.

Banchizele sunt platforme masive de gheață ce plutesc pe ocean, de-a lungul coastelor continentale, având câteva sute de metri grosime. Oamenii de știință se tem că dezintegrarea acestora va determina deplasarea ghețarilor în largului oceanului, pe fondul creșterii temperaturilor, determinată de fenomenul de încălzire globală. Această evoluție va contribui la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, atrag atenția cercetătorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri