Bogații lumii privatizează spațiul

Data publicării:
blue origin jeff bezos

Îmbogățit de succesul magazinului online Amazon, Jeff Bezos a fost unul dintre primii miliardari care au investit în industria spațială. În 2000 a înființat compania Blue Origin. Însă abia acum planurile sale au devenit cu adevărat ambițioase. Va dezvolta noi modele de rachete într-un complex tehnologic în care va investi 200 de milioane de dolari.

Jeff Bezos, antreprenor: Abia aștept să organizăm o conferință de presă în spațiu.

Rachetele vor fi testate într-o baza a legendarului complex NASA de la Cape Canaveral.

Jeff Bezos, antreprenor: Această bază a avut parte de ultima lansare în 2005. Platformele au rămas tăcute timp de un deceniu. Prea mult.

Jeff Bezos va concura în cursa spațială privată cu un alt miliardar, Elon Musk, fondatorul companiei auto Tesla. Prin proiectul său, Space X, Musk a câștigat deja mai multe contracte cu NASA. Navetele Dragon produse de Space X transportă provizii pe Stația Spațială Internațională. Compania lui Elon Musk dezvoltă și rachetele Falcon care deja plasează sateliți pe orbită. Fiecare lansare costă 60 de milioane de dolari. Pe termen lung, modelele Falcon ar trebui să reducă dependența NASA de propulsoarele rusești. Elon Musk visează la ziua în care rachetele și navetele produse de Space X vor trimite astronauți în spațiu.

Sunt și miliardari care văd cursa spațială ca pe o afacere.

Exuberantul antreprenor britanic Richard Branson investește în nave care să duca turiștii pe orbită. Iar regizorul James Cameron și cofondatorul Google, Larry Page, se numără printre investitorii în compania Planetary Resources, care plănuiește să extragă materii prime de pe asteroizi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri