Mărturie mincinoasă. Condamnare pentru fostul consilier al Alinei Bica

Data publicării:
160712_DNA_Ionut_Mihailescu_00_INQUAM_Ionut_Mihailescu
Foto: Inquam Photos

Consilier personal al Alinei Bica pe vremea când conducea DIICOT, Ionuţ Mihăilescu a fost condamnat miercuri la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă. El este acuzat că şi-a favorizat fosta şefă.

Ionuț Mihăilescu a declarat la DNA că Alina Bica a luat mită de la Dorin şi Alin Cocoş, pentru a aproba o despăgubire ANRP. În momentul în care dosarul a ajuns în instanţă, fostul consilier şi-a retras declaraţia.

În acelaşi dosar, Ionuţ Mihăilescu a fost achitat pentru favorizarea infractorului, dar judecătorii curţii supreme l-au condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă. În plus, el va trebui să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Protecţia Copilului.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Ionuț Mihăilescu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2016, după ce nu și-a mai susținut în instanță denunțul formulat împotriva fostei șefe a DIICOT, Alina Bica.

Astfel, în iunie 2016, la un termen al procesului în care Alina Bica este judecată alături de omul de afaceri Horia Simu și fostul șef ANAF, Șerban Pop, Ionuț Mihăilescu, având calitatea de denunțător, a anunțat în sala de judecată că nu își mai susține declarația dată la DNA în faza de urmărire penală.

El a motivat atunci că este inculpat alături de Alina Bica în alt dosar, în care a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției și că declarația ar putea fi folosită împotriva lui.

Potrivit DNA, în anul 2014, Șerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din acești bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuț Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.

În ianuarie 2017, Alina Bica a fost condamnată în acest dosar la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, Horia Simu a primit 4 ani închisoare cu executare, iar fostul șef al ANAF Șerban Pop — 5 ani de închisoare cu executare, reamintește Agerpres.

Foto: Inquam Photos

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri