Dacian Cioloș anunță că își va lansa un partid

Data actualizării: Data publicării:
161109_usr_ciolos_rociolos_inquam_octav_ganea_ILUSTRATIE_CIOLOS_14_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul premier Dacian Cioloş anunţă că va lansa un partid, care se va desprinde din Platforma România 100. Fostul premier spune că această nouă formaţiune va participa şi la următoarele alegeri, indiferent când vor avea ele loc.

161109_usr_ciolos_rociolos_inquam_octav_ganea_ILUSTRATIE_CIOLOS_14_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE. Dacian Cioloș se întâlneşte azi cu o serie de ONG-uri anti-PSD, alături de liderii PNL şi USR. Informația a venit la câteva ore după anunțul referitor la noul partid care va fi desprins din Platforma România 100. Detalii, aici.


Noul partid va colabora cu formațiunile cu care împărtășește aceleași valori, a precizat Dacian Cioloș, în condițiile în care fostul premier a fost curtat intens de USR și PNL pentru a li se alătura în campania electorală din 2016.

Citește și ”Cine se află, cu adevărat, în spatele lui Șerban Nicolae”

„Din Platforma România 100 se va desprinde un partid politic şi asta fără nicio îndoială. Noi, cei care am fondat România 100 suntem hotărâţi să facem lucrul acesta. Aş spune chiar că e un proces natural (...) Da, se va desprinde un partid politic din Platforma România 100, dar care are nevoie de o fundaţie solidă de principii, de idei, de valori şi are nevoie şi de o viziune şi de programe şi chiar de proiecte. Cred că este necesar să arătăm oamenilor nu doar o viziune şi o ideologie, e nevoie să arărtăm ce înseamnă, în ce se traduce ideologia, în ce se traduc acele valori, principii, etică, morală care pot să contureze la un moment dat şi ideologia”, a anunţat Dacian Cioloş la o întâlnire cu membrii Platformei România 100.

El a spus că viitoarea formaţiune politică nu va acţiona împotriva partidelor cu care împărtăşeşte aceleaşi valori, ci va fi deschisă colaborării.

„Există un risc ca acest proiect  să ducă la fărâmiţarea opoziţiei care şi aşa, cât o fi ea de puternică, e împărţită pe mai multe bucăţi (…) Mie mi se pare cumva ca o responsabilitate pe care n-am cum decât să o asum ca din această platformă să se desprindă şi un partid politic, care nu va acţiona împotriva celor cu care împărtăşim valorim idei şi principii comune, cu care avem acelaşi ADN şi că vom fi deschişi celor cu care putem lucra. Nu avem de gând să ne batem cu cei alături de care trebuie să acţionăm în perioada următoare. Ne dorim să lucrăm împreună cu cei care nu doar dclaraă, dar şi dovedesc că împărtăşesc aceleaşi valori şi principii”, a mai spus Cioloş.

„Vom fi gata să ne prezentăm la următoarele alegeri cu o ofertă politică, indiferent când vor avea ele loc”, a mai arătat fostul premier.

Ce șanse are în politică partidul fostului premier?

Jurnalistul Digi24 Florin Negruțiu spune că noul partid nu va avea nicio șansă dacă nu va încerca să se diferențieze de formațiunile tradiționale de opoziție.

„Dacian Cioloș a avut o guvernare de bun-simț, în sensul transparentizării cheltuielilor publice, în sensul apropierii de contribuabili. Asta nu-l face, însă, pe Dacian Cioloș un bun politician, pentru că să faci un partid politic în 2017 - un partid care să conteze - e nevoie de mult mai multe decât o guvernare de bun-simț. Este nevoie de bani, este nevoie de resurse, este nevoie de multă, multă organizare, de organizații locale și mai este nevoie de ceva: de niște lideri carismatici și curajoși, acei lideri care atunci când ies în piața publică, lumea îi ascultă. Or, asta lipsește opoziției noastre în ziua de azi. Partidul dlui Cioloș va avea succes dacă se va duce în zona celor nehotărâți, a celor care sunt sătui de politică, a celor care nu s-au prezentat și nu se prezintă la vot pentru că nu au pe cine să voteze. Partidul dlui Cioloș nu va avea succes, dacă se va duce exclusiv în zona ocupată acum de PNL și de USR, adică acel electorat, minoritar acum, care oricum votează, dar votează anti-PSD. Dacă dl Cioloș nu va reuși să aducă plus-valoare, atrăgând oameni care în acest moment nu sunt interesați de politică, acest proiect nu va fi un succes”, a declarat Florin Negruțiu la Digi24. Urmăriți mai jos comentariul lui integral:

La rândul său, jurnalistul Claudiu Pândaru consideră că anunțul fostului premier se poate interpreta atât ca un lucru bun, cât și ca un lucru rău. Pentru opoziție, s-ar putea să fie un anunț nefast, pentru că riscă fragmentarea și mai accentuată a electoratului. Pe termen lung, însă, ar putea fi un lucru bun, în măsura în care Dacian Cioloș poate dovedi că este un lider carismatic și poate coaliza dreapta în jurul său. În mod similar, și pentru coaliția PSD-ALDE anunțul lui Dacian Cioloș s-ar putea dovedi profitabil sau, dimpotrivă, nefast. Claudiu Pândaru atrage însă atenția că anunțul fostului premier este destul de vag, nu s-a anunțat o dată fermă pentru crearea partidului și trebuie ținut cont în ce context s-a făcut acest anunț - la o reuniune a Platformei România 100, mișcarea pe care chiar Dacian Cioloș a înființat-o și care de la început a avut un scop politic, doar că nu a găsit formula de a intra în politică. „E un drum lung și dificil” pentru Dacian Cioloș, spune Claudiu Pândaru. Urmăriți mai jos comentariul lui integral: 

(surse: Digi24, News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri