EXCLUSIV. Adrian Țuțuianu a spus povestea demisiei de la MApN

Data actualizării: Data publicării:
tutuianu 170629_AUDIERI_GUVERN_TUDOSE_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_1
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Ţuţuianu spune că, pe 5 septembrie, atunci când a fost chemat la Guvern, premierul Mihai Tudose l-a informat că preşedintele PSD îi cere să demisioneze. Într-un interviu pentru Digi24, fostul ministru al Apărării a vorbit despre ziua în care a renunţat din funcţie.

Adrian Țuțuianu spune că reproşurile care i-au fost aduse nu erau suficient argumentate. Comunicatul care a fost considerat o eroare de comunicare nu vorbea despre neplata soldelor, ci despre o eşalonare a altor plăţi, precizează fostul ministru.

„Am plecat pentru că mi s-a făcut un reproş pe care, în sinea mea, îl consider insuficient fundamentat, dar nu am ţinut să mă leg nici de scaun, nici de funcţie. În momentul când premierul Tudose mi-a spus că am greşit şi că am adus un prejudiciu de imagine grav, a spus dânsul, şi că preşedintele partidului îmi cere să plec, am cerut o coală de hârtie, mi-am scris demisia, vă repet sunt un om cu multă demnitate şi nu accept ca cineva să mă calce în picioare”, a spus Adrian Țuțuianu.

Întrebat dacă s-a simţit călcat în picioare în momentul acela, el răspuns că s-a simţit „neîndreptăţit”.

„Am avut o discuție telefonică a doua zi (cu Liviu Dragnea, n.red.), m-a invitat să ne lămurim pe câteva lucruri, i-am spus că nu doresc să port o discuţie cu nimeni la momentul acesta”, a mai spus fostul ministru al Apărării.

Reporter: Exista o presiune în Ministerul Apărării legat de aceşti bani care nu se puteau plăti, am înţeles, din cauza lipsei rectificării, dar, practic, oamenii tot îşi primeau banii eşalonat, din ce înţelegem. Lucrul acesta este matematic, nu aveaţi atunci să daţi toţi banii.

„Comunicatul tocmai asta spune că întâi plătim salariile şi apoi dăm drepturile de hrană. Era o anumită fierbere în sistem, în special la soldaţii şi gradaţii profesionişti. Norma de hrană pentru ei reprezintă cam jumătate din veniturile lunare şi atunci sigur că ei erau cei mai nemulţumiţi de întârziere”, a precizat el.

Reporter: Deci erați presat să dați acel comunicat?

Adrian Țuțuianu: Exista o anumită presiune internă.

Reporter: Pentru miniștrii Rovana Plumb și Sevil Shhaideh s-a făcut o apărare puternică în PSD, ați fi vrut să beneficiați de un tratament asemănător?

Adrian Țuțuianu: Aş fi vrut să beneficiez de o discuţie mai consistentă pe subiect. Dacă toată lumea era lămurită, vă puteam lămuri şi pe dvs., presa. Nimeni nu s-a născut ministru și nimeni nu stă pe viață.

Reporter: Dar s-a născut cineva președinte de partid pe veci?

Adrian Țuțuianu: Nimeni şi nimeni nu stă pe veci. Un politician trebuie să cunoască puțină istorie. Mie îmi place istoria şi vă spun tuturor că nimic nu e veşnic.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri