Acţiune antidrog cu sport şi spectacole

Data publicării:
ciado

1.500 de lampioane lansate de copii şi adolescenţi au luminat cerul oraşului de la malul Dunării, care a fost weekend-ul trecut gazda unui festival urban cu o componentă socială. Voluntari, autorităţi, academicieni şi vedete îi îndeamnă pe tineri să spună NU drogurilor. Manifestările au loc în ajunul Zilei internaţionale împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri.

Lansarea celor 1.500 de lampioane a fost momentul de vârf al festivalului de sport şi artă urbană Street Galfest, care se desfăşoară şi duminică la Galaţi şi include turnee de baschet 3x3, fotbal 4x4, spectacole pentru copii şi concerte. Festivalul, ajuns la a 14-a ediţie, are loc sub umbrela "No Drugs Revolution", un program de luptă antidrog derulat de CIADO România.

„Este frumos, se adună lume, spectacol, toată lumea fericită se joacă frumos. Da, da, da, da. Îi scoate de pe strada cealaltă, din extrema cealaltă, îi aduce într-un mediu unde fac sport, fac mişcare,” spune un participant.

„Într-adevăr, sunt activităţi care îi mai trag din faţa calculatoarelor, din faţa altor tentaţii din astea moderne,” adaugă altul.

„Să reţineţi un singur lucru: drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase! Voi, tinerii, sunteţi obligaţi să vă faceţi propriile programe şi proiecte şi să le propuneţi administraţiei publice locale şi să vă susţină proiectele. Asta este cel mai important, pentru că, în ultimă instanţă, antidrog asta înseamnă: distracţie maximă fără droguri,” declară Gigel Lazăr, preşedinte executiv CIADO România.

În lupta antidrog sunt necesare suportul financiar al autorităţilor publice şi sprijinul societăţii civile. De aceea, CIADO a organizat şi o conferinţă la care au participat oficiali ai administraţiilor locale din Moldova, Muntenia şi Dobrogea, reprezentanţi ai Bisericii şi tineri. Conferinţa a fost susţinută de preşedintele CIADO România, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

„Consumul de droguri este o pacoste a umanităţii. Nu e un fenomen local, nu e un fenomen medical, nici juridic, e un fenomen antropologic. Avem imagini din paleolitic, în peşterile acelea franco-cantabrice de acum 40.000 de ani, cu oameni drogaţi,” precizează acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, preşedinte CIADO România.

„Cred că administraţia locală ar trebui să se implice din ce în ce mai activ în campanii de educare a populaţiei. Primăria municipiului Galaţi se va implica activ şi de acum încolo în tot ceea ce înseamnă activităţi extra-curriculare pentru tineri,” spune Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

La Galaţi, cei mai mulţi consumatori de droguri au vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, preferă cannabisul şi îl consumă în cluburi de noapte, discoteci şi parcuri. Anul trecut a adus unele îmbunătăţiri ale statisticilor, atât în Galaţi, cât şi în Brăila şi Vrancea. Numărul consumatorilor de stupefiante ajunşi în stare gravă la spital a scăzut la jumătate sau chiar mai mult, vârsta de debut a crescut de la 11 la 13 ani şi de două ori mai multe persoane dependente de droguri au beneficiat de terapie gratuită, relevă un raport al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
streetball1
Streetball împotriva drogurilor
Partenerii noștri