Reportaj Digi24. Cât de ușor poți cumpăra etnobotanice

Data publicării:
etnobotanice

Caz alarmant în Iaşi, unde un băiat de 12 ani a fost găsit mort în spatele unui supermarket. Cel mai probabil, spun chiar părinţii lui, a fost ucis de etnobotanice. Cazul lui scoate la iveală date îngrijorătoare: un copil din o sută a încercat cel puţin o dată etnobotanice până la vârsta de 13 ani, iar substanţe periculoase se găsesc încă de vânzare peste tot pe internet.

Cazul copilului din Iaşi arată unde poate duce dependenţa de etnobotaice. Băiatul era elev în clasa a V-a, dar în ultima perioadă renunţase la şcoală. Mai mult, pleca de acasă şi fura din casele oamenilor la întâmplare. Avea 10 dosare pentru furt. Şi doar 12 ani.

În urmă cu o zi le-a spus părinţilor că merge să îşi cumpere dulciuri și i-a convins să-i dea bani. Pentru că nu s-a mai întors, rudele l-au căutat disperate o noapte întreagă. Dimineaţă, mama lui l-a găsit mort, în spatele unui supermarket din oraş.

Cum părinţii le-au spus poliţiştilor că băiatul se droga de multă vreme, oamenii legii încearcă să afle de unde cumpăra substanţele interzise.

„Etnobotanicele nu se mai găsesc la magazin, aşa cum se întâmpla în 2010. Însă dealerii n-au renunţat la afacerea bănoasă şi găsesc noi şi noi metode să ajungă la consumatori. Mulţi le vând pe internet, dar sunt şi cazuri în care drogurile se vând în ganguri, în apropierea şcolilor”, relatează Carmen Ciocan, corespondent Digi 24 Iaşi.

Iată cum decurge o discuţie între un dealer de droguri şi un reporter Digi24.

Reporter Digi24: salut, am văzut că ai pus anunț pe net că ai

Dealer: Salut

Dealer: Ce te interesează ?

Dealer: De fumat sau de nas?

Reporter Digi24: Păi ce ai din fiecare?

Reporter Digi24: Că nu scria.

Dealer: De nas am coca și cristal.

Dealer: Am dragon, e ceva tare.

Reporter Digi24: Mai slabuț ai?

Dealer: Eu am pe Sibiu, Brașov, Târgoviște, Timiș. peste tot.

Dealer: Nu.

Dealer: Toți vor tare, tu vrei slab.

Dealer: Plata se face înainte și în 5-7 ore, o ai

Reporter Digi24: Iti dau adresa sau cum?

Dealer: Da și când e băiatul acolo, te sună pe numărul ăsta să îți zică unde e.

În fiecare an, medicii din Iaşi tratează cel puţin 40 de copii dependenţi de droguri.

„La noi, ei primesc tratament de specialitate, consiliere psihologică atât pentru dânşii cât şi pentru familiile lor”, afirmă Gabriel Oprişan, manager spitalul Socola.

Schimbarea comportamentului este primul semn care ar trebui să alerteze părinţii, spun specialiştii. În cazul oricăror suspiciuni, aceştia ar trebui să se adreseze Centrelor Antidrog.

„Copilul va găsi cu certitudine metode de a scăpa de grija părinţilor şi de a reuşi să-şi procure droguri sau substanţe cu efecte psihoactive. După părerea mea cel mai important este comunicarea”, spune Marius Manea, şef Centru Antidrog Iaşi.

Cifrele ofiţerilor Antidrog sunt alarmante: un copil din 100 a consumat cel puţin o dată etnobotanice până la vârsta de 13 ani, iar 70% dintre adolescenţi cred că aceste substanţe nu sunt riscante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri