România degeaba | Bugetul ajutoarelor sociale, 8 milioane de salarii minime

Data actualizării: Data publicării:
asistati social

În România sunt sate întregi unde oamenii nu muncesc. Sunt aşa numiţii asistaţi social. În total, 250.000 de români, cât întreaga populaţie a unui judeţ de mărimea Mehedinţiului sau Ialomiţei. Sunt oameni care nu au carte, nu au muncit nici măcar o oră în viaţa lor şi unii nici nu vor să o facă. Pe de altă parte, statul recunoaşte: şi dacă ar vrea să se angajeze, aceştia nu ar avea unde. Ce e de făcut? Încercăm să aflăm împreună cu autorităţile răspunsul la această întrebare, în campania Digi24 - România degeaba.

Unul din opt români trăieşte din venitul minim garantat de stat, de câteva sute de lei pe lună. Dacă pentru aceşti oameni sunt bani puţini, pentru stat înseamnă mult. Ca o comparaţie, tot bugetul de ajutor social din 2017 înseamnă 8 milioane de salarii minime pe economie.

Ionela are trei copii şi 31 de ani. Nu a lucrat nicio oră până acum şi nici nu crede că o va face vreodată. Trăieşte din alocaţiile copiilor şi din ajutorul social primit de ea și de soț: undeva la 1.300 de lei pe lună.

„Nu ne primește numai cu cinci clase cum am eu, nu mă primește nimeni și așa stăm... cum putem. La nemți iar nu pot să mă duc că n-am cu cine să las copiii”, spune femeia.

Ea nu muncește în folosul comunității pentru venitul de la stat pentru că are copii mai mici de 7 ani, iar legea îi permite să stea acasă. Beneficiază de acest sprijin de opt luni. Puțin, dacă o comparăm cu vecinii din cartier.

- De câți ani aveți ajutorul social?

- Eu mai știu de câți ani?! De mult, de vreo 4 - 5 ani.

- Câți aveți?

- 24.

- Și ați încercat să vă găsiți de lucru?

- Nu pot eu să mă duc la lucru pentru că n-are cine să-mi șadă cu ai mei.

În Bocşa sunt 170 de oameni care trăiesc din ajutoare sociale. 119 dintre ei ar şi trebui să muncească în schmbul banilor. Am încercat să îi găsim la lucru. În prima zi, nu era nimeni nici la dat cu sapa, nici la măturat. A doua zi, în schimb, vestea că autorităţile au început verificările, i-a scos din case pe oameni.

- Fetelor, azi veți sta până la ora 13. Ce vi s-a spus, veți sta până la ora 13 la program că vine control de la Reșița.

Oamenii se plâng adesea că munca pentru comunitate e grea, iar banii-s puţini.

- Nu poți să-i impui. Și așa li se pare că muncesc mult, că unii sunt prea exploatați, alții nu. Noi le dăm în general la curățenie stradală.

Cât despre angajare, nici nu poate fi vorba.

- Cu ce bani mai răman dacă îți trage din salar 16%? Nu iei mai mult dacă lucrezi decât din social? Ce iei mai mult?!

- De unde să lucrez că mi-s toată coaptă. Ficatul, fierea, tot.

- Niciodată n-am lucrat, în țări străine n-am fost plecată niciodată, dar dacă ar fi așa, la măturat, la curățenie, m-aș duce, de ce nu?!

„Asta-i legea, după asta lucrăm. Este în sprijinul lor, îi ajută să-și depășească condiția de asistați social? Unii dintre ei și-o acceptă, să știți”, spune Olimpiu Brie, viceprimarul orașului Bocșa.

Motivele care duc la excluderea venitului minim garantat sunt puține și tot mai puține. Au impozite neachitate, amenzi neachitate și totuși ei sunt beneficiari în continuare. Ne-ar ajuta mult să fie puțin schimbat din legislație pentru că suntem în imposibilitatea de a înceta dosarele atâta timp cât ei, potrivit legii, se încadrează”, spune Emanuela Iovanov, șeful Serviciului de Asistență Socială Bocșa.

Autorităţile le pot tăia ajutoarele celor care nu muncesc. Însă legea le permite oamenilor ca în următoarea lună să îşi depună din nou dosarele, iar statul să le dea iar bani.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri