Satul cu doi fraţi care nu îşi vorbesc

Data publicării:
frati certati botosani

Un sat din România are doar doi locuitori. Sunt fraţi, dar nu-şi prea vorbesc, chiar dacă trăiesc singuri de mai bine de 50 de ani. Oficial, localitatea nu mai există. A fost depopulată de comunişti şi pământul a fost transformat în teren agricol. Doar că fraţii Lupan nu au vrut să plece. Nu au vrut atât de tare, încât şi comuniştii i-au lăsat în pace.

Mihai şi Gheorghe Lupan sunt trecuţi amândoi de 70 de ani. Casele lor sunt relativ apropiate, iar în jur nu e nici ţipenie de om. Chiar şi aşa, ei nu se vizitează și nici nu prea-și vorbesc.

Gheorghe Lupan: „Fiecare cu treaba lui.”

Gheorghe și Mihai Lupan trăiesc în satul Crac din judeţul Botoşani, care nu mai există pe hartă, e menţionat doar în monografii. Primul dintre ei a rămas în casa părintească, cel de-al doilea și-a ridicat o gospodărie pe pământul primit moștenire de la părinți.

Fraţii îşi aduc însă aminte cu nostalgie vremurile în care satul era locuit.

Mihai Lupan: „Mult mai frumos era atunci, pe cuvânt... De prin toate satele, aici se adunau, făceau hore, joc, aici bal...”

Colectivizarea a dus în cele din urmă la dispariția satului.

Neculai Maloș, învățător: „Din cauza reorganizărilor, ei au fost forțați, nevoiți, să părăsească aceste locuri. Casele au fost dărâmate, pământul a devenit teren arabil.”

Foștii vecini ai fraților Lupan spun că cei doi au fost foarte încăpățânați și au refuzat să plece.

Că așa-s, niște oameni mai diferiți, cu dânșii nu te-ai putut înțelege... Şi dacă au văzut că nu au putut-o scoate la capăt, le-au dat pace acolo”, spune o femeie.

N-au vrut. Dacă n-au vrut, n-au vrut, gata, ce să le facă?”, explică un localnic situaţia.

Cătunul în care locuiesc cei doi frați nu are energie electrică iar cea mai apropiată aşezare este la trei kilometri distanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri