Un sfert dintre români nu au bani de mâncare. Legea care i-ar putea ajuta se amână

Data actualizării: Data publicării:
Tokyo Named As The Most Expensive City, Osaka Follows
Foto: Gulliver/ Getty Images

Risipim multă mâncare, deşi dăm pe alimente lunar aproape jumătate din venituri. Lucrurile nu se vor schimba însă prea curând. Senatorii propun amânarea aplicării legii risipei alimentare până în vara anului viitor, nu decembrie, cum era stabilit iniţial. Argumentul este că atât industria alimentară, cât şi ONG-urile au nevoie de mai mult timp pentru implementarea legii. În acest timp, 25% dintre români au probleme în a-şi asigura hrana zilnică.

Unul din patru români trăieşte la limita sărăciei şi are probleme în a-şi asigura hrana zilnică. Însă risipa la nivel general este mare.

Soluţii se găsesc greu, iar aplicarea legii risipei alimentare ar putea fi amânată din nou, până la finalul lunii iunie anul viitor, prevede un proiect de amendare a acesteia. Legea era deja suspendată până în decembrie, pentru că nu avea norme de aplicare.

Ea are o săptămână de când a fost depusă, termenele sunt de, 30 de zile, de primit de la Consiliul Legislativ şi de la Guvern punctele de vedere. După ce se primesc punctele de vedere, ea este repartizată la comisiile raportoare”, spune Doina Silitru, preşedinte Comisiei de Agricultură din Senat.

Decizia a fost luată, spun iniţiatorii, pentru ca lanţurile de magazine şi asociaţiile să pună la punct modul în care produsele sunt donate. Spre exemplu, trebuie clarificat modul în care alimentele în ultimele zile de garanţie la consumatori, prin intermediul asociaţiilor.

Nu este singurul amendament. Magazinele sociale şi fundaţiile nu vor mai putea cumpăra de la comercianți la prețuri foarte mici produse aflate aproape de data de expirare, pentru ca apoi să le poată revinde.

Înseamnă, spre exemplu, că actualul model austriac de funcţionare a magazinului social de care se ocupă Simon Suitner nu va mai fi fezabil. De aici, românii cu venituri mici, de maximum 500 de lei pe membru de familie, cumpără produse la preţ redus - două cutii de paste cu 1 leu sau 27 de bani pentru un borcan de iaurt.

„Noi spunem că pentru un om cu posibilităţi limitate, să nu spunem sărac, nu face bine să aştepte de pomană, la noi oamenii nu sunt beneficiari, sunt clienţi, ei ştiu că ne plătesc salarii. Al doilea motiv - noi avem două maşini frigorifice, în Bucureşti şi în Sibiu, cu care colectăm produsele, avem acest magazin, avem asigurări, avem angajaţi”, spune Simon Suitner.

Asociaţia colaborează cu peste 35 de retaileri şi producători. Iar unele produse sunt oferite gratuit.

„Este ultima zi. Este prevăzut că mâine expiră, noi nu mai avem nevoie să avem în magazin”, spune Simon Suitner.

România este în top 10 ţări europene la capitolul risipă alimentară. Aruncăm, cel mai des, mâncare gătită, pâine şi produse de panificaţie şi legume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri