Un rege iubit de popor

Data publicării:
flori rege

Regele Mihai a fost la fel iubit de cei care l-au cunoscut îndeaproape, dar şi de cei care i-au devenit prieteni din umbră, doar ascultând poveştile părinţilor şi bunicilor. Nu aveai cum să nu-l iubeşti pe Rege dacă intrai cu sufletul curat şi cu mintea limpede în povestea fabuloasă a vieţii sale. Uriaşul val de simpatie pentru Regele Mihai s-a văzut cel mai bine la revenirea în ţară, în 1992. Un milion de oameni au fost atunci în stradă să-i strige numele regelui întors din pribegie.

„Eu am amintiri frumoase, amintiri frumoase care mi se spulberă încet, încet cât or trăi”, spune o femeie în vârstă, în lacrimi.

„Am învăţat despre el. Au ştiut învăţătorii să ne educe în aşa fel încât să îl cunoaştem bine pe Majestatea Sa”, spune o femeie.
„În 1947 - 1948 am plâns pentru că în abecedar mi s-au smuls cele două portrete ale reginei și regelui. Am plâns atunci”, își amintește o altă femeie în vârstă.

Tot din școală sunt și amintirile altei doamne:
„La școală aveam tablouri cu familia regală și începeam cursurile și terminam cursurile cu Trăiască Regele. Știu ce mare însemnătate a avut familia regală și cât de mult datorăm acestei familii regale”.

„Am vrut să îi aduc un omagiu modest regelui pe care mi l-am dorit dintotdeauna pe tron”, mărturisește un bărbat.

„Este o pierdere imensă pentru poporul român. D-zeu să-l ierte și să-i meargă numele de acum încolo în inima românilor, pentru că merită acest respect”, spune un domn în vârstă.

„Am o emoţie deosebită. Am 65 de ani. L-am cunoscut pe Regele Mihai din carţile de citire ale mamei, din poveştile bunicilor, din educaţia pe care am primit-o la Academia Militară Carol I. Toată viața am avut o educaţie să vad frontiera română dincolo de Nistru”, spune un bărbat cu ochii înlăcrimați.

„Eu de la bunica mea am rămas datoare să vin să aprind o lumânare astăzi, pentru că astăzi nu mai găsim asemenea oameni. Aici am fost călcată în picioare în 21 decembrie. Mă emoţionează, mă cuprinde...”, spune o doamnă, care din cauza emoțiilor nu mai poate să-și continue vorbele.

„Luca a lăsat un bilețel acolo și a fost mândru să o facă și mă bucur. Se numeşte şi Mihai. Luca Mihai este numele lui. Şi el este chiar mândru că poartă numele unui rege”, spune o mămică tânără. „Este trist că aflăm multe acum, dar pentru noi să nu uităm este foarte important. A murit regele, dar o speranța rămâne”, adaugă ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri