Bucureştiul, sufocat de propria dezvoltare

Data publicării:
bucuresti

Paradox românesc: dezvoltarea economică a Capitalei paralizează întregul oraş. Deşi Bucureştiul a doborât anul acesta recordul locuinţelor nou construite, lipsa infrastructurii şi a unui plan de dezvoltare a metropolei blochează ore în şir, în fiecare zi, activitatea în cel mai mare oraş al ţării. Urmăriţi acum un reportaj despre aglomerarea urbană din Capitala României, pentru care autorităţile nu au, deocamdată, nicio soluţie.

Aceste imagini au fost filmate din elicopter cu câteva zile în urmă. Casele au ocupat fiecare metru pătrat în Nordul Capitalei, iar unele cartiere rezidenţiale noi îşi vor mări de cinci ori capacitatea în următorii ani. Este cazul acestui ansamblu de blocuri şi vile în care acum trăiesc 4.500 de oameni. Numai anul acesta în Bucureşti s-au construit 13.000 de locuinţe noi, cu 20% în plus faţă de anul trecut.

Gabriel Voicu, director departament companie imobiliară: „Este practic un record al pieţei rezidenţiale moderne.”

Din păcate, recordul este umbrit de traficul infernal. Pentru că nu există trenuri sau metrouri care să lege aceste cartiere noi de oraş, singurul mijloc de transport rămân maşinile personale.

În sud, aceeaşi situaţie. În aceste imagini captate din satelit se vede modul în care s-a dezvoltat oraşul Bragadiru, din 2001 până acum. Sute de case, zeci de străzi şi centre comerciale au ocupat terenul viran. Explicaţia acestor aglomerări este simplă: oamenii preferă să traverseze zilnic oraşul în drum spre serviciu, dar să locuiască în case mai ieftine.

Gabriel Voicu, director departament companie imobiliară: „Cei 150.000 de oameni care lucrează în clădirile de birouri din Aviaţiei şi Pipera, o foarte mare parte dintre ei locuiesc în zona de sud. Au preferat să cumpere în zona de sud, periferie, prin prisma liniei de metrou, dar şi prin prisma preţului.”

Cine a plătit mai puţin pentru o casă in zona de sud plăteşte acum în plus cu timp pierdut în trafic. Şoseaua de centură este blocată, autobuzele stau în trafic pentru că nimeni nu respectă banda specială dedicată lor, parcările care să facă legătura cu transportul în comun lipsesc, iar traficul nu este restricţionat în centrul oraşului.

Problema traficului în Bucureşti este că aglomeraţia se formează în toate sensurile: atât în interiorul oraşului, cât şi de la periferie spre centru. 

Companiile care leagă cartierele noi la serviciile de apă, gaze şi energie electrică spun că nu au soluţii la această dezvoltare haotică. Acum cer primăriilor un master plan de dezvoltare urbană.

Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociaţia Companiilor de Utilităţi: „Sunt confruntaţi cu diferite probleme tehnice, întreruperi neplanificate, variaţii de tensiune se pot întâmpla pentru că numărul de clienţi a crescut peste ce estimase iniţial operatorul de distribuţie.”

În acest ritm, urbaniştii spun că Bucureştiul ar putea deveni primul oraş din Romania în care oamenii să locuiască în afara lui, iar în interior să fie doar maşini, magazine şi clădiri de birouri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri