700 de protestatari ruși, arestați

Data publicării:
proteste rusia

Zeci de mii de rusi au ieșit în stradă, la Moscova, dar și în alte orașe, în cadrul unor manifestații anticorupție. Au scandat „Jos Putin", „Rusia fără Putin" şi „Putin e un hoţ". Sub pretextul că protestele sunt neautorizate, poliţiştii au reţinut 700 de oameni, printre care şi principalul rival politic al lui Vladimir Putin. Statele Unite au condamnat ferm reţinerea manifestanţilor, au cerut eliberarea lor imediată și au catalogat reacţia autorităţilor drept un afront al adresa democraţiei.

Apelul a fost lansat de liderul opoziţiei, Alexei Navalnâi, care a publicat în urmă cu aproximativ două săptămâni un raport din care reiese că premierul Dmitri Medvedev controlează un adevărat un imperiu imobiliar.

„Oamenii s-au strâns aici pentru a-şi prezenta nemulţumirile. S-a văzut că mulţimea striga lozincile, nu organizatorii”, a spus un protestatar.

Alexei Navalnâi, care a participat la protestul de la Moscova, a fost reținut, deşi mai mulţi demonstranţi i-au sărit în apărare.

„Trebuie să riscăm. Cine nu riscă va trăi toată viaţa cu frică”, a spus un protestatar. 

„Nu îmi e frică. Ce fac? Eu mă plimb”, a adăugat o altă participantă la manifestație.

Într-un mesaj pe Twitter, politicianul, care are o condamnare cu suspendare pentru fraudă,  le-a transmis oamenilor să nu renunţe la demonstraţiile anticorupţie.

„Potrivit Constituţiei, oamenii au dreptul la exprimare liber. Noi, cetăţenii Federaţiei Ruse, avem voie să ne adunăm aici, să protestăm paşnic, fără arme”, a adăugat un protestatar.

Persoane necunoscute au încercat să-l intimideze pe Alexei Navalnâi, astfel încât acesta să renunţe la organizarea protestelor. Autorităţile au mobilizat mii de poliţişti în toată ţara, ca să-i supravegheze pe manifestanţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri