DIGIPEDIA. Răzbunarea țarului Petru cel Mare

Data publicării:
petru cel mare

A fost marele țar care a transformat Rusia dintr-o națiune izolată într-o superputere. Pentru a transforma Rusia dintr-un țarat izolat, înapoiat, într-un imperiu modern, europenizat, cu un statut puternic, pentru a-și apăra imperiul și pentru a-și impune reformele, Petru cel Mare a trebuit să sacrifice ceva major - pe fiul și moștenitorul său, Aleksei.

Marele țar care avea să ducă Rusia într-o eră nouă, Petru I, și-a început domnia în împrejurări mai puțin norocoase. Încoronat coregent, a fost obligat să conducă împreună cu un frate vitreg. Dubla încoronare a fost inițiată de ambițioasa lui soră vitregă, Sofia Romanova. Ea a pus la cale o lovitură de stat, așezând la dreapta lui Petru o marionetă: pe fratele lui orb și cu minte tulbure, Ivan.

Misiunea lui Petru este să împingă granița Rusiei până la mare. Trebuie să cucerească un port. Are și o țintă convenabilă: cetatea otomană Azov. Un port aici ar deschide un pasaj dinspre Rusia spre Mediterana și spre bogățiile Europei. Are însă o problemă. Marea Neagră și toată coasta ei aparțin celui mai puternic imperiu din regiune, Imperiul Otoman.

Proiectul lui Petru, o Rusie nouă, era o forță de neoprit. De-a lungul vieții sale, transformase cea mai mare națiune de pe întregul glob. Silise lumea occidentală să își întoarcă privirea spre Est și să se teamă de Imperiul rus.

Petru cel Mare a scos Rusia din trecutul ei medieval și a lansat-o într-un viitor dinamic și puternic. El a fost părintele noii Rusii. A plătit, totuși, un preț scump.

Aflați întreaga poveste despre țarul Petru cel Mare sâmbătă seara, la Digi24, în documentarul „Răzbunarea țarului Petru cel Mare” difuzat în cadrul emisiunii „Digipedia”.

Urmăriți filmul documentar pe Digi24 HD. Online îl puteţi viziona numai LIVE (nu se arhivează), accesând adresa http://www.digi24.ro/live/digi24, sâmbătă, de la ora 21:00, iar duminică, în reluare, de la ora 2:00.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri