„Trădătoarea" atletismului rusesc: „Dacă ni se întâmplă ceva, să știți că nu este un accident"

Data publicării:
rusia

Sportiva care a făcut public cel mai mare scandal din sportul din Rusia, cel de dopaj, se teme pentru viaţa ei, fiindcă este considerată trădătoare în ţara natală. Atleta Iulia Stepanova a părăsit Rusia împreună cu familia ei acum 2 ani, chiar înainte ca informaţiile culese chiar de ea despre dopajul generalizat din atletismul rus să devină publice. Ieri, un raport al Agenţiei Internaţionale Antidoping a scos la iveală un sistem bine pus la punct pentru a acoperi dopajul sportivilor ruşi la competiţiile internaţionale între 2011 şi 2015.

Nu, nu mă consider o trădătoare. Am spus adevărul doar fiindcă încercam să pun capăt acestor practici,” spune Iulia Stepanova, atletă rusă.

Iulia Stepanova a crescut cu imaginea sportivilor ruşi pe podiumurile marilor competiţii, dar când a început ea însăşi să facă atletism de performanţă a descoperit altceva.

În 2007, antrenorul meu a început să-mi facă pentru prima oară injecţii cu testosteron. Ştiam că e interzis, dar antrenorul m-a pregătit bine, mi-a zis că e normal şi că aşa se face. Îmi era frică să nu fiu prinsă, fiindcă nu ştiam cum funcţionează sistemul, nu ştiam că Federaţia ştie şi că, dacă antrenorul tău are relaţii, nu eşti descalificat,” povestește Iulia Stepanova.

Când a ajuns în lotul naţional, sportiva spune că a fost trimisă la doctorul Serghei Portugalov, acuzat de Agenţia Internaţională Antidoping că schimba mostrele biologice ale sportivilor în schimbul unui procent din câştigurile lor.

Mi-a spus să nu-mi fac griji, să-i trimit numărul probei dacă sunt testată şi rezolvă el, ca eu să pot dormi liniştită,” adaugă Iulia Stepanova.

Apoi l-a întâlnit pe viitorul ei soţ, Vitali Stepanov, care lucra la Agenţia Rusă Antidoping. El a încurajat-o să facă public totul. Dar, pentru că sportiva fusese deja suspendată de Federaţia Internaţională în urma unui test suspect, cuvântul ei nu era de ajuns. Avea nevoie de probe. Folosindu-şi telefonul mobil, a înregistrat oficiali din Federaţia Rusă de Atletism, doctori, antrenori şi sportivi care vorbeau despre practicile de dopaj. Probele culese de ea au dus la excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice de anul acesta. De când a făcut dezvăluirile, sportiva şi familia ei sunt nevoiţi să trăiască ascunzându-se. „Dacă ni se întâmplă ceva, să știți că nu este un accident", spune ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri