Nadia Crișan, consultant politic: Trump vede în Putin un lider agresiv

Data actualizării: Data publicării:
crisan

Donald Trump a stârnit îngrijiorare şi în rândul partenerilor internaţionali, după ce a spus că NATO e o alianţă învechită. A provocat nelinişte şi uşurinţa cu care vorbeşte viitorul preşedinte, despre posibila sa prietenie cu rivalul Vladimir Putin. O lume întreagă aşteaptă să vadă care sunt paşii pe care-i va urma Donald Trump din momentul în care devine preşedinte. Primele o sută de zile sunt critice, crede Nadia Crişan, vicepreşedintele companiei McGuireWoods Consulting, din Washington.

Principala atribuţie a preşedintelui american este politica externă şi politica de securitate. Prin urmare, în special la acest capitol, cred că va ţine foarte mult la dorinţele personale şi îi va împinge pe liderii Cabinetului să obţină aceste rezultate, la fel ca într-o corporaţie. Îţi dau target-ul şi treaba ta cum te descurci, dar obţine rezultatul acesta. Şi va fi provocarea acestor membri ai Cabinetului să obţină rezultatul dorit de preşedintele Trump. Aceste tratate, în special mă refer la Tratatul NATO, pot fi modificate numai cu acordul Congresului. Ştiţi foarte bine că în Congresul american sunt foarte multe voci care se uită cu atenţie la modificări. Cred că modificările sunt bune, dar nu prea multe modificări în afara politicii clasice a Statelor Unite”, spune Nadia Crișan.

Nu am avut un al doilea 11 septembrie şi doamne fereşte să avem. Dar, în eventualitatea unui nou atac asupra Statelor Unite, Donald Trump va apela în primul şi primul rând la membrii NATO. De asemenea, oamenii pe care i-a ales să facă parte din Cabinetul dânsului au spus ferm în audierile din Congres că dacă NATO nu ar exista, NATO ar trebui inventat. Cred că preşedintele Trump, chiar dacă vede în Vladimir Putin un lider puternic, vede şi un lider foarte agresiv. Vede un lider care face toate eforturile pentru a domina. Dacă multă lume e preocupată în Europa de relaţia cu Rusia şi cu Vladimir Putin, părerea mea este că preşedintele Trump va pune interesele economice pe primul loc şi se va preocupa de relaţia cu China şi de echilibrul geopolitic necesar în zona respectivă”, adaugă Nadia Crișan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri