Premierul Franţei a demisionat ca să devină candidat la prezidenţiale

Data actualizării: Data publicării:
French Prime Minister Manuel Valls Visits New Zealand
AUCKLAND, NEW ZEALAND - MAY 02: French Prime Minister Manuel Valls speaks during a press conference at the Auckland museum on May 2, 2016 in Auckland, New Zealand. It is the first time in 25 years that a French Prime Minister has visited New Zealand. (Photo by Hannah Peters/Getty Images)

Manuel Valls şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-ministru al Franţei. Decizia a fost luată de comun acord cu preşedintele Francois Hollande, intră în vigoare de mâine, 6 decembrie, şi este justificată de depunerea candidaturii lui Manuel Valls la funcţia de preşedinte.

Anunţul premierului francez este aşteptat de patru zile, după ce preşedintele în funcţie, Francois Hollande, a anunţat că nu intră în cursa pentru un nou mandat. Manuel Valls era, oricum, considerat un potenţial candidat la învestitura Partidului Socialist, în alegerile primare care vor avea loc pe 22 şi 29 ianuarie 2017. Analiştii francezi luau în calcul intrarea sa în competiţia internă chiar dacă ar fi concurat împotriva lui Hollande. În Partidul Socialist sunt deja anunţaţi alţi 7 aspiranţi la postul de candidat la prezidenţiale, însă niciunul nu pare să constituie un pericol pentru Manuel Valls.

Premierul francez a făcut anunţul candidaturii şi al demisiei în sediul primăriei din Evry, oraş al cărui primar a fost şi pe care, apoi, l-a reprezentat în calitate de deputat.

„Vreau o Franţă independentă, inflexibilă în apărarea valorilor sale în faţa Chinei lui Xi Jinping, Rusiei lui Vladimir Putin, Americii lui Donald trump şi Turciei lui Recep Erdogan”, a declarat Manuel Vals.

French Prime Minister Manuel Valls Visits New Zealand
Foto: Gulliver/GettyImages

În situaţia în care, cel mai probabil, va deveni candidatul stângii pentru alegerile prezidenţiale care au loc pe 23 aprilie şi 7 mai anul viitor, Manuel Valls îi va avea ca principali contracandidaţi pe republicanul Francois Fillon – şi el un fost premier al Franţei – şi pe şefa extremei drepte, Marine Le Pen. În discursul său de anunţare a candidaturii, Valls i-a acordat atenţie doar primului: „Vreau să înfrunt dreapta, candidatul său, programul acestuia. Cu vechile sale reţete din anii '80, aceasta ne prezintă un viitor care este un recul social generalizat.”

Pe numele întreg Manuel Carlos Valls Galfetti, candidatul socialiştilor francezi s-a născut pe 13 august 1962 la Barcelona, în Spania. Mama sa era de origine elveţiană iar tatăl – spaniolă. Cei doi s-au cunoscut Paris, unde s-au şi stabilit. Manuel s-a născut la Barcelona în timpul unei excursii pe care părinţii săi o făceau în ţara natală a tatălui.

Membru al Partidului Socialist de la 17 ani, Manuel Valls a câştigat primăria oraşului Evry în 2001, poziţie în care a rămas până în 2012. În 2002 a fost ales deputat. Între mai 2012 şi aprilie 2014 a fost ministru de Interne, pentru ca din 1 aprilie 2014 să deţină funcţia de prim-ministru al Franţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri