Viitorul jucăriilor: ozoboții

Data publicării:
ozobot-on-ipad-mini

Au trecut vremurile în care copiii se bucurau să primească păpuşi sau maşinute. Acum cei mici preferă gadgeturile, jucăriile coordonate prin tabletă şi mai nou, dronele, roboţi şi ozoboţi. Deşi preţurile sunt pe măsură, puştii au putut experimenta gratuit jucăriile viitorului la prima expoziţie tehnologică din Bucureşti, adresată preşcolarilor.

Mădălina Marinescu, psiholog educaţional: „Pentru că este prima expoziţie de tehnologie pentru copii, ei pot vedea toate mostrele de tehnologie posibile şi aproape imposibile, de la tehnologia brută în care folosim bormaşini, pistoale de lipit, cuie, ciocane, până la tot felul de aplicaţii şi roboței educaționali, care îi învață pe copii cum să codifice sau care sunt primii paşi în sistemele de programare.”

La expoziţie, copiii au fost atraşi atât de roboţii inteligenţi cât şi de ozoboți. Aceştia sunt nişte roboţi mai mici, care, datorită senzorilor, urmează un traseu dinainte stabilit şi recunosc culorile. Mai mult, acestia îi învață pe cei mici primele noțiuni de programare.

Mădălina Marinescu, psiholog educaţional: „Folosind tehnologia într-un mod echilibrat, copiii pot să înveţe mai repede şi adaptat zilelor în care noi trăim diverse aptitudini de care vor avea nevoie şi în relaţia cu colegii dar şi pe viitor când vor deveni adulţi. Si ne dorim să devină nişte adulţi adaptaţi zilelor în care trăiesc.”

Dash este un alt gadget iubit de copii. Prin intermediul unei tablete, robotul se poate mişca în diferite direcţii sau poate cânta.

- Ca să controlezi robotelul, mergi în faţă aşa, aşa în spate.

În timp ce copiii aleg tehnologia, mulţi dintre părinţi încearcă să îi ţină cât mai departe de lumea gadgeturilor. Ce spun specialiştii?

Otilia Mantelers, expert în parenting: „Copiii sunt fascinați de tehnologie și atunci cred că trebuie să o inserăm în viața lor și la școală și acasă. Să știm să nu abuzăm de ea și să o folosim ca pe ceva normal, ca pe veselă. E un lucru care există, de care avem nevoie și pe care nu mai putem să îl dăm la o parte.”

Dansul are mai mult farmec pentru copii, atunci când folosesc Kinect.

Preţurile pentru un ozobot sau un robot educaţional variază între 50 şi 200 de euro. Cei care îşi doresc gadgeturi de ultimă generaţie pot ajunge să cheltuiască şi câteva mii de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri