Turcia a inaugurat prima centrală solară plutitoare. Șapte sate vor beneficia de energie și de un sistem de irigații 

Data publicării:
Germany's largest floating solar power plant on the Silbersee III, a quarry pond no longer used for sand mining, near Haltern am See, operated by Quar
Cele două instalaţii vor asigura jumătate din energia necesară sistemelor de irigare Kuzova şi vor reduce costul fermierilor cu 40%. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI) a pus în funcţiune o centrală fotovoltaică plutitoare de 1 MW în provincia Elazığ din Anatolia de Est, Turcia. Facilitatea, prima de acest fel din Turcia, va alimenta irigarea din lacul de acumulare Keban, pe care operează, scrie publicaţia Balkan Green Energy News, preluată de News.ro.

Ministrul Agriculturii şi Pădurilor, İbrahim Yumaklı, a spus că şapte sate vor beneficia de centrala solară plutitoare Kuzova. Acesta va contribui la sistemul de irigaţii pentru 4.783 de hectare de teren agricol, a explicat el. Instalaţia constă în 1.840 de panouri solare, care se întind pe 0,6 hectare pe lacul de acumulare Keban din provincia Elazığ din Anatolia de Est.

Potrivit ministrului, este prima centrală fotovoltaică plutitoare din Turcia. Sistemele de energie solară la scară mică au fost instalate pe rezervoarele de apă de mai multe ori în ţară, dar eforturile au eşuat, a spus el.

Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI), deţinută de stat, a instalat noul sistem, care a intrat în testarea producţiei. A costat 2,2 milioane de euro. Producţia anuală este estimată la 1,8 GWh.

Centrala solară plutitoare este integrată cu o unitate de 2 MW pe uscat, formată din 5.028 de panouri pe 1,5 hectare, a afirmat Yumaklı. Va genera 4,2 GWh pe an, a adăugat el.

Împreună, cele două instalaţii vor asigura jumătate din energia necesară sistemelor de irigare Kuzova şi vor reduce costul fermierilor cu 40%, a subliniat ministrul. Capacitatea va fi dublată, a susţinut Yumaklı.

Când zonele irigate sunt la o altitudine mai mare decât lacul de acumulare, ca în acest caz, sistemele de pompare cresc cheltuielile cu 40%, a subliniat el. De asemenea, având în vedere impactul schimbărilor climatice, viitoarele sisteme de irigare din Turcia vor fi închise şi vor folosi irigarea gravitaţională ori de câte ori este posibil, potrivit lui Yumaklı.

În caz contrar, tehnologia de energie solară plutitoare poate fi implementată, a spus el. În plus, este cu 10% mai eficient decât sistemele montate pe uscat şi reduce necesarul de spaţiu pe uscat, a mai spus ministrul.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
Elena Gheorghe, ca o puștoaică, la malul mării, desculță și într-un top cu...
Pro FM
Christina Aguilera, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi rapid. Într-un body mulat pe corp, e...
Film Now
Ce face Jennifer Lopez după ce s-a aflat că se confruntă cu probleme în căsnicie. Un apropiat a rupt tăcerea...
Adevarul
Nu mai știm să spunem „nu". De ce tremură părinții în fața copiilor
Newsweek
VIDEO Taiwanul învață Ucraina cum să-și ascundă avioanele F-16. Nici China nu le găsește
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Un urs a fost poreclit Oreo, după ce a „jefuit” mai multe case în căutare de biscuiți. Imaginile cu animalul...
Film Now
A rupt tăcerea după aproape 20 de ani. Sienna Miller, dezvăluiri despre relația cu Jude Law, care a înșelat-o...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...