Valuri de căldură catastrofale și orașe scufundate: Cum va arăta lumea dacă vom depăși pragul climatic de 3 grade Celsius

Data publicării:
Statuia Libertății scufundată în ocean la apus
Dacă pragul climatic de 3 grade Celsius este depășit, orașe precum Shanghai, Rio de Janeiro, Miami sau Haga ar ajunge sub ape. Foto: Profimedia Images

Planeta continuă să se încălzească și va depăși cel mai probabil limitele convenite la nivel internațional, ceea ce va provoca valuri de căldură, inundații și furtuni catastrofale, potrivit unui sondaj realizat de The Guardian la care au participat sute de experți din domeniu.

Doar 6% dintre specialiștii de mediu cred că limita de 1,5 grade Celsius peste media perioadei preindustrială mai poate fi susținută. Pentru atingerea acestui obiectiv ar trebui luate măsuri radicale într-un ritm extraordinar de rapid pentru a opri și inversa emisiile de gaze tot mai mari provenite din arderea combustibililor fosili.

Experții au spus, însă, că a ne da bătuți nu este o opțiune și că atingerea pragului de 1,5 grade Celsius nu este o margine de prăpastie fără cale de întoarcere. În schimb, criza climatică se intensifică gradual, ceea ce înseamnă că fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o eliminăm va reduce suferința planetei.

Ce se va întâmpla cu planeta la fiecare prag climatic pe care îl depășim

La 1,5 grade Celsius - „reperul climatic” - valurile de căldură și furtunile se intensifică, coralii tropicali mor și punctul critic pentru prăbușirea banchizelor și topirea permafrostului ar putea fi atins.

La 2 grade Celsius peste media globală preindustrială, șansele producerii unui val de căldură brutal cum a fost cel care a lovit Canada și nord-vestul Statelor Unite în 2021, provocând o serie de incendii uriașe de vegetație, ar fi de 100-200 de ori mai mari. Pagubele produse de inundații ar fi de două ori mai mari la pragul de 2 grade Celsius.

La 2,7 grade Celsius, 2 miliarde de oameni ar ajunge să trăiască în condiții climatice nefaste, complet diferite de cele cu care civilizația umană s-a obișnuit în ultimii 10.000 de ani.

inundatii-record-brazilia-profimedia2
Peisaje apocaliptice în Brazilia după inundațiile record care au lovit statul Rio Grande do Sul. Foto: Profimedia Images

La 3 grade Celsius, orașe precum Shanghai, Rio de Janeiro, Miami sau Haga ar ajunge sub ape.

La mai mult de 3 grade Celsius peste media preindustrială, impactul șocurilor climatice dintr-o singură regiune s-ar resimți pe toată planeta: prețurile alimentelor ar exploda, toată lumea s-ar confrunta cu lipsa alimentelor și a apei, lanțurile de aprovizionare ar fi complet date peste cap și ar apărea milioane de noi refugiați.

„Schimbările climatice nu vor deveni dintr-o dată periculoase la 1,5 grade Celsius – deja sunt [periculoase] – și nu va fi 'game over' dacă trecem de 2 grade Celsius, ceea ce s-ar putea să se întâmple”, a spus profesorul Peter Cox de la Universitatea din Exeter.

Dr. Henri Waisman, de la institutul de cercetare IDDRI din Franța, a spus: „Schimbările climatice nu sunt o problemă simplă și fiecare zecime de grad contează mult, mai ales când te uiți la impactul socioeconomic. Asta înseamnă că este în continuare util să continui lupta.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ea este Miss în Statele Unite. Ce reacție a avut când a fost criticată că nu duce un stil de viață sănătos
Digi FM
"A avut curaj". Ce spun directorul și părinții șefei de promoție a unui liceu din Arad despre discursul ei...
Pro FM
Nu degeaba se spune că arată perfect. Raluka și-a arătat picioarele impecabile într-o ținută mai scurtă decât...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Principalele motive pentru care oamenii divorțează: „Bărbații vor doar să își facă treaba"
Newsweek
VIDEO Un urs a vrut să atace o tigroaică, dar s-a oprit în ultimul moment. Cum a reacționat felina?
Digi FM
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, cu șalupa la petrecerea dată după cununie. Antrenorii Belu și Bitang...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Richard Gere, alături de femeia visurilor sale, într-o apariție rară. Actorul nu-și putea lua ochii de la...
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...